Снимка: БГНЕС

Вече са установени всички контактни със заразения с коронавирус 47-годишен мъж от Варна, който е в добро състояние. Това съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ в морския град. Михайлова уточни, че всички са предупредени. Предстои на домовете им да бъдат сложени стикери "карантина".

Още по темата
В момента стикерите се изработват и ще бъдат съгласувани с Националния щаб, след което ще бъдат сложени по домовете на изолираните хора, коментира за "24 часа" кметът на Варна Иван Портних.

Според него това е начинът да бъдат предпазени съседите на карантинираните варненци. За това дали се спазва забраната, ще следят периодично екипи на здравната инспекция.

"В ситуацията, в която се намираме, е абсурдно да има претенции за ограничаване на личните свободи", каза той по повод мненията на граждани, че по този начин се нарушават права.

Става дума за спасяването на човешки животи, категоричен беше Портних. Той отново призова хората към лична отговорност и социална изолация.

Кметът информира, че скоро в аптеките на града ще има достатъчно маски и ръкавици и призова хората да не се презапасяват с продукти. По време на заседанието на щаба са приети поредица от мерки, свързани със засилване на дезинфекцията и спазването на хигиената в магазините, и недопускане на струпване на хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase