Снимка: БГНЕС
fallback

Зимният ски сезон набързо приключи, а ски пистите в Банско, Пампорово и Боровец бяха спешно затворени, след като 9-годишно британче даде положителна проба за коронавирус.

Детето, заедно с неговите близки, са под карантина в собствен апартамент в комплекс.

Oще по темата
Заради случая в курортния град бяха предприети спешни мерки и беше свикан кризисен щаб.

Според кмета Иван Кадев всички необходими мерки са взети и изпълнени. Те включват затварянето на пистите и ограничаването на достъпа на нови туристи към града.

По думите му в събота в Банско е имало близо 2200 души от различни държави. Кадев заяви, към момента пребивават 481 души.

"Ние сме в постоянна връзка с РЗИ, МВР, кризисния щаб. Потвърдена е положителната проба на едно от децата на английското семейство", каза за "България сутрин" кметът на Банско Иван Кадев.

Относно възрастния гражданин - не е потвърдена пробата му. За израелските туристи кметът допълни, че знае това, което чувал от медиите - че в Израел пробите им са били положителни. Хората, с които са били в контакт, можело вече изобщо да не са в Банско.

"Още с издаването на заповедта на здравния министър издадох заповед за Общински кризисен щаб, набелязани бяха мерки. Към момента са преведени на английски всички препоръки. Няма паника сред местните жители, апелирам да се спазват мерките. Искам да сме наясно, че сме изправени пред опасност, апелирам да се ограничат контактите", каза още Кадев за Bulgaria ON AIR.

481 са туристите от вчера насам в Банско, като се прави възможното да се намали броят им в момента. Част от тях обаче имат апартаменти в града, което прави ситуацията по-трудна.

"Надявам се, че няма да се стигне до фалити на хотели. Макар и без сняг, сезонът протече нормално. Предстои ни среща с бизнеса тук", посочи Кадев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Киро Х

преди 4 години

И до днес на летището казаха самолети от Испания. Скъпи сне на триците, евтини на брашното!

10

Додо

преди 4 години

Какво общо има кмета? Пълен цирк е да се търси виновен в тази работа и да се сочат с пръсти отделни хора. Вирусът е създаден и пуснат. Спасение няма. Не вярвайте на никого. Даже на старшина Годжи Бери. Прилича на кризисен актьор! Не излизайте, стойте на сигурно място и се помолете на Бога. Бъдете смирени. Пости са! Мустафа може да започне с минусите сега!

9

Teo

преди 4 години

Не е виновен кметът че не спряха на време полетите на чужденците...

fallback