Кадър: bTV
"Ние още не сме в пика на коронавируса", това заяви вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев в ефира на bTV. Според него броят на заразените в България тепърва ще нараства, след което ще последва "стабилизиране и след това ограничение" на разпространението, а самата епидемия ще отшуми. 
 
Проф. Златко Кълвачев признава, че все още има много неизвестни фактори относно заразата и лекарите се учат в движение какви са проявленията и особеностите на заболяването. Съществуват различни хипотези. 
 
Някои смятат, че със затоплянето на времето коронавирусът ще отмине, но тогава защо има и заболели в Африка, където е топло, пита вирусологът. Съществува и теза, че студът ще пребори вируса, но това се опровергава със заболелите в Норвегия.  
Още по темата
 
Проф.Кълвачев смята за добра новина факта, че няма взрив на тежко протичащи случаи. Според него 80% от инфектираните ще го изкарат леко и ще придобият имунитет. 
 
Вирусологът отбеляза, че всичко е възможно и има случаи на повторно заболели от коронавирус. Проф. Кълвачев категорично подкрепя по-строгите мерки, които бяха предложени от проф. Мутафчийски в събота вечерта. 
 
Проф. Кълвачев смята, че трябва да вземем пример и да се поучим от опита на Китай в борбата с коронавируса. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase