Снимка: БГНЕС

Увеличават се пациентите с пневмонии, заради усложнения от грип тип "Б" в Белодробната болница във Велико Търново, съобщи д-р Стела Денчева, управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Трейман".

Тя уточни, че само за вчерашния ден са приети 10 пациента с подобни симптоми, които са насочени към лечебното заведение от спешните отделения в областта и от личните си лекари.

Според д-р Денчева заради разпорежданията за овладяване на новата респираторна вълна от COVID-19 към референтна лаборатория са изпратени четири проби на постъпили в отделението пациенти, днес се очакват резултатите.

Тя уточни, че към момента общото им състояние се подобрява, след стартиралото лечение.
От болницата са ограничили свижданията и са увеличили степента на дезинфекция. Осигурени са лични предпазни средства за лекарите и персонала, включително и костюми за по-сериозна защита.

Капацитетът на отделението, в което се приемат хора със симптоми на грип и пневмонии е 54 легла, от които 7 са допълнително разкрити, в момента са заети 53 легла, но минималният срок, в който трябва да се лекуват хората с пневмонии е седем дни, което означава, че е възможно капацитетът да не достигне, отбеляза д-р Денчева пред БТА.

Управителят на лечебното заведение уточни, че сред настанените няма пациенти, завърнали се от рискови дестинации с обявена епидемия от коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase