Снимка: БГНЕС
fallback

Учени от БАН се включиха в борбата срещу коронавируса като правят свои разработки за справяне с проблема.

"Капацитетът, който имаме, е достатъчно голям и ще се постигне успех. На този етап това, което ние обещахме, е за най-спешните неща, а именно предпазните средства. И по-специално във връзка с производството на предпазни маски за широко потребление", обясни на брифинг акад. Юлиан Ревалски.

Oще по темата

"Тъй като в два от институтите ни има такива разработки – едната е свързана с получаване на активно вещество, което се слага в маските, а другата е за полимери, където се разработва филтри на нанониво. Министър Караниколов ще опита да организира спешна среща с бизнеса, за да се види какво производство може да стартира в близките дни. Това е най-належащото", добави той.

В БАН се сформира група от специалисти, които да са в помощ на националния кризисен щаб.

"В България вече имаме възможност да извършваме високоефективни пресмятания. В БАН притежаваме такъв суперкомпютър, ще го предоставим на София тех парк, за да не се налага да чакаме", каза още Ревалски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Съвсем страничен

преди 4 години

41 пише, че знае нещо. Аз пък помня, че С.Дянков беше ангажиран да облагодетелства еврейска групировка, като им продаде имотите на БАН изгодно. Меркел също е еврейка, та не се връзват много нещата. Освен ако синовете Давидови се конкурират помежду си.Преди 10 г. старците от БАН успяха да си защитят хранилката. Ако някой все пак прилапа имотите на БАН, кадърните учени ще намерят къде да работят, за останалите няма да берем грижа. Сигурно има тук там по някой читав учен, за останалите знаем доста

39

Анонимен

преди 4 години

До До Отделни хора от БЗащо тогава твоите герои стоят в БАН, където заплатите са по-ниски, след като работят по университетите? Както ти го изкарваш, кадрите на БАН вършат работата на университетските преподаватели.Нали като идат на постоянен трудов договор в някой университет, с по-голяма заплата, и пенсиите им един ден ще са по-високи?И децата знаят за хвърковатите чети и за излишните нароили се ВУЗ, за да могат онези от БАН да бозаят откъде ли не.

38

До До №39

преди 4 години

Изказвайки предположение, допусна най-голямата щуротия.Най ви се дразнят тези, които също се занимават с наука. И знаят доста неща и за БАН, и за чуждестранните научни центрове, и за набавянето на средства за проекти, и за преразпределянето им.Но като се замисля, май че още повече ви ненавиждат някогашните университетски отличници, подиграни и изиграни на конкурсите за редовни докторантури в БАН. Дори в този сайт някои пишат на тази тема.За роднинските мафии няма да говоря. Излишно е. Знае се

fallback