Снимка: БГНЕС

Регионалните структури на Министерство на околната среда и води проверяват сигнал за побеляване на река Върбица в района на Златоград, съобщиха от смолянската екоинспекция.

Проверката е установила, че в резултат на интензивните валежи през последните денонощия са се отмили част от натрупаните в опашката на хвостохранилищетона хвостохранилище "Ерма река" отложения от хвоствов пясък.

Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" определи 12 пункта за вземане на проби.

Близо 20 са показателите, по които ще бъдат изследвани водните проби -за активна реакция рН, температура, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, цианиди свободни, желязо, манган, цинк, мед, арсен, алуминий, кадмий, олово, никел, живак, калциево-карбонатна твърдост.

Резултатите от анализите ще бъдат оповестени на сайта на екоинституциите, съобщава БНР.

В началото на март поради интензивните валежи РИОСВ Смолян извърши проверка на същия обект, като бяха взети водни проби на изхода на хвостохранилището, където е заустването на отпадъчните води в река Голяма. Анализираните до момента показатели от тези проби не показват превишения на емисионните ограничения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase