Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Лекари, архитекти и родители протестираха пред здравното министерство в София под мотото "Не искаме болница от миналото".

Недоволните настояват да се отмени обществената поръчка за бъдещата Национална детска болница, която е предвидено да се изгради върху строеж, започнал преди 40 години. Те се обърнаха към властта и обществото с отворено писмо.

Oще по темата


"Имаме европейски норми за проектиране, на които тя трябва да отговаря - трябва да има повече асансьори за евакуация, нещата са твърде много. Опасно е за детско лечебно заведение. Защо училищата и детските градини са нискоетажни?", коментира арх. Мелани Качарова в "България сутрин".

Тя допълни, че в проекта, който разработва, предлага болница от павильонен тип с нискоетажна структура, която да бъде безопасна за децата и тяхната евакуация при инцидент.

Председателят на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Владимир Пилософ попита в отвореното писмо как така преди 16 години въпросният градеж е бил неизползваем, а сега изведнъж станало възможно да се завърши успешно.

"При положение, че преди 16 години сградата е обявена за негодна, при никаква реконструкция, не мисля, че може да стане такава изведнъж", заяви Качарова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея най-важното преди проектирането на такава болница е да попитаме децата каква е тяхната представа за болница, а не да ги вкарваме в сграда, която допълнително да ги стресира.

На 9 март протестиращите ще се срещнат със здравния министър Кирил Ананиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Иванов

преди 4 години

Тая нормална ли е? Една болница е сграда с много сложно съчетаване на много различни функции. Заданието вероятно е десетки или стотици страници. Тая мацка говори за детски площадки, покривно озеленяване все едно става дума за кооперация. Щяла да пита децата какво искат. Явно такова е нивото на архитектурното образование.

11

Александър

преди 4 години

Намерили сте най-добрия кадър да разпитвате за здравеопазване. Не наричайте девойчето архитект преди да е завършила само я злепоставяте и без това и личи, че ѝ остава още много да учи. И хора, половината ви кадри са от грешна сграда!Каквито са протестиращите, такава са ви и журналистите..

10

Анонимен

преди 4 години

Смехория някаква. Да сме питали децата каква да била болницата... на павильончета, с балончета

fallback