Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
"Искаме болница, а не гробница" скандираха насъбралите се десетки граждани пред Министерството на здравеопазването тази вечер. Хората протестираха срещу изграждането на новата национална педиатрия, предвидена върху стария градеж в двора на Александровска болница.

Проливният дъжд не спря недоволните, които започнаха да се събират към 17.30 пред МЗ и останаха там повече от час. Десетки чадъри се разтвориха и заеха пространството пред общественото здание. Протестиращите носиха надписи с искане за съвременна болница, а не такава от миналото. Скандираха, че тя трябва да е част от толкова дълго чаканата здравна реформа, а не компромис.  Сред участниците в протеста имаше педиатри, архитекти, семейства с деца, бебешки колички.

Oще по темата

"Тук сме родители, педиатри, инженери, случайни минувачи, хора, които наистина са загрижени за децата. Този строеж е изключително стар - руина, която трябва да бъде премахната". – заяви пред Dnes.bg Полина Траянова , която освен, че бе сред протестиращите е и реставратор и художник. Нейни рисунки красят стените в педиатрията, в ортопедичното отделение и ремонтираното интензивно отделение в София.

По думите й, средата е изключително важна за оздравяването на децата: "Трябва да е най-малкото приятна, приветлива, цветна, за да може детето да се почувства добре и да не го е страх. Средата е лекуваща", категорична бе тя.

По думите й, няма никакви доказателства, че строежът, който се предвижда в момента, е наистина стабилен. Освен това той е остарял и морално. "За една съвременна болница има съвсем други изисквания, като височина на таваните, общи помещения. В тази болница, която сега се проектира не са предвидени много отделения, които не бива да се пропускат.", обясни реставраторът.

Според протестиращите, в една съвременна болница трябва да има парк, помещения за игра – достатъчно пространство за малките пациенти, някои от които ще се лекуват дълго време. "За някои деца престоят ще е продължителен и трябва да могат да учат през това време, да продължат живота си. Трябва да има възможност за престой и на техните родители, пространство за свиждане. Всичко това не е предвидено в новия проект", каза още Полина Траянова.

Още обявяването на идеята за строеж върху старото скеле учуди архитекти, лекари и родители. Идеята предизвика бурни реакции, но до този момент Министерството на здравеопазването запази мълчание.  Съвсем скоро отговори на писмото, подписано от повече от 10 000 граждани, но според протестиращите той е бил незадоволителен и не по същество.

"От проекта става ясно, че няма да има места за родители, както и че ще липсват санитарни възли във всяко помещение. Пак се връщаме към положение, познато от преди 40-50 години. Това са 80-90 милиона лева от нашите пари, които ще отидат за нещо, което е пореден компромис", заяви още Полина Траянова.

Днес стана ясно, че все пак в понеделник ще има среща на протестиращи с представители на Здравното министерство. "Не знаем какво ще стане, но в момента нещата не изглеждат добре", добави Траянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

1234

преди 4 години

И защо пак в софия? Тотална емиграция от тая ***, нито едно българче не трябва да се ражда тука. Явно само софийските деца са важни...

32

майка

преди 4 години

ОМЕРЗЕНА СЪМ ОТ ЗДРАВНО МИНИСТЕРСТВО И *** В КОЙТО ИСКА ДА СЕ ЛЕКУВАТ ДЕЦАТА!!

31

Пенсионер

преди 4 години

До Анонимен 11 Честита внучка. Да ти е жива и здрава и само радост да ви носи.

fallback