Снимка: БГНЕС

Частен собственик загради част от двора на БАН и предизвика учените да излязат на протест, съобщи bTV. Те твърдят, че заградения имот е придобит неправномерно. Собственикът обаче е предоставил документи, че земята е негова.

Става въпрос за площ в парка на БАН - между „Цариградско шосе“ и ж.к. „Младост 1“. Площта на парка е около 800 дка.

"Това от 60 години е терен, който е даден на физическите институти на Българската академия на науките да се прави наука с всичката инфраструктура, която е необходима и изградена тук. Миналата седмица се оказва, че в нашия имот се появи ограда. Тази ограда ограничи една част от имота ни. Трябва ясно да кажем, че се води съдебен спор. Заведен е през юни в Районния съд, така че не виждам никакво основание да се слага ограда тук", коментира Димитър Тонев, зам.-директор на Ядрения институт към БАН.

Учените са сигнализирали прокуратурата, полицията и общината.

Въпросът, който остава неизяснен, е как тези имоти стават частна собственост. Оказва се, че собствениците са прекупвачи на реституирани парцели.

Стефан Стефанов, кмет на община Младост, обясни, че съгласно Подробния устройствен план територията е и многофункционално предназначение: "Конкретно имотът е с предназначение за общежитие. При нас е дошла преписка от легитимния собственик на имота – искане за издаване на услуга виза за изграждане на надземен паркинг. Обикновено това е нещо, за което като кмет на Младост съм твърдо „за“. При положение че досега не е реализирано това, което планът предвижда, може да бъде изграден паркинг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase