Снимка: БГНЕС, архив
fallback

Силният вятър е съборил минарето на джамията в Омуртаг. Инцидентът е станал вчера, когато поривите на вятъра в региона са достигнали над 70 км/час, съобщава БТА.

При инцидента няма пострадали хора.

Областният управител на Търговище Митко Стайков е посетил днес молитвения дом и е поел ангажимент да съдейства за осигуряване на средства за възстановяването, съобщиха от областната администрация.

Рухнало 16-метровото минаре на Синджирли джамия, срутено е преддверието на сградата, появили са се и пукнатини по стените, обясни имамът Нутфи Нутфиев.

Заедно с районния мюфтия Назиф Расимов, областният управител е огледал щетите по сградата.

Синджирли джамия е най-старият мюсюлмански молитвен дом на територията на община Омуртаг. Строена е през 1804 г. Никога през 216-годишната й история не е правен цялостен ремонт, извършвани са само частични подобрения.

Митко Стайков се е ангажирал да съдейства при сформирането на екипи, които да разчистят и обезопасят района, както и да се набавят средства за необходимите строително-възстановителни дейности.

Службите в Синджирли джамия са преустановени до пълното възстановяване на молитвения дом. Мюсюлманите в Омуртаг ще имат възможност да посещават друга джамия в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Ddd

преди 4 години

Тия джамии бяха построени с пари на джихадистки организации под патронажа на БХК, така че не е за учудване че почват да падат, някой е понамалил малко качеството и със спестените пари плащат на адвокати които защитават ромските кланове.

25

прост човечец

преди 4 години

Чудесна новина! Скоро и на всички джамии в България!

24

До 19,По нашите земи

преди 4 години

църкви не падат.Ако са изчезвали, то е защото едни, дето дошли тук, за да присъстват, са ги горили и рушили, или са ги преправяли на джамии. Но Бог е един, така че пак на същия Бог са се кланяли новодошлите.В наше време пък неща от интериора им изчезват. Тези, дето насила ни карат да ги интегрираме, по свой начин разбират интеграцията - да "берат" пари, оставени като дар за църквата или, ако някой ги е наел, да влизат нощем да "берат" ценни икони, без да се сетят, че Той гледа отгоре.

fallback