fallback

Премиерът Борисов свика извънредно Съвета по сигурността заради коронавируса. Със скоростното разпространение на заразата по света всички се питаме дали ще се предприемат специални мерки по границите. Друг важен въпрос, който вълнува хората е дали ще имат възможност да си направят тест за коронавирус, ако изявят желание.

"Направиха се много неща, страната е готова, имаме национален план и комитет за борба с евентуална епидемия. За разлика от предни години нещата са организирани. Не знаем много неща за коронавируса, не знаем точно какъв е процентът на заразяемост - около 90% от хората, които се излагат на него. Загиват по-възрастните хора и тези с хроничните заболявания", посочи за "България сутрин", коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели за свой експеримент, след който се оказало, че хората са изкупили маските от аптеките.

"Преди да сложим маска трябва да изчистим ръцете си с продукт, съдържащ спирт. Светлата част, с твърдата пластина на маската, трябва да е към носа, тя трябва да е плътно около цялата част на лицето", посочи лекарят.

Лекарят обесни, че веднъж ползвана маската вече е заразена. Единствено тези, които кашлят има смисъл да носят маски. След като е ползвана маската трябва да се изхвърли на подходящо масто като биологичен отпадък. Когато усетим, че става влажна, трябва да я сменим с нова.

"Няма с какво да се замени, не може да се ползва шал или друга маска за многократна употреба", подчерта д-р Симидчиев.

Той съветва да не се поддаваме на инфодемията - прекалено многото новини по темата.

"Да няма паника и да сме организирани е изключително важно. Колкото сме по-здрави първоначално, толкова по-трудно ни поваля вирус. Няма смисъл от правене на тестове, ако човек няма симптоми, а само се съмнява", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Йогарадж до 11

преди 4 години

Смъртта е щастлив момент само за тези, които няма да се прераждат повече. Такъв май е само Буда. Но и той е умрял от вирус - ял месо от някакво диво животно...

14

Хъ

преди 4 години

В цел свет образованите белодробни лекари са пулмонолози, а у нас - понеже го карат през просото, са пулмолози.Може ли Ния да обЕсни защо е така?

13

Да бе

преди 4 години

И откривателят на корона вируса си замина много възрастен. На цели 36 години.

fallback