Снимка: БГНЕС
fallback

След 20-кратното замърсяване с цианид на реките Юговска и Чая министерството на енергетиката влиза на спешна проверка в рудника в Лъки. Прокуратурата днес трябва да реши дали да освободи или да удължи ареста на двете длъжности лица, задържани за опасното замърсяване на двете реки с цианиди.

Oще по темата

Припомняме, че в събота полицията задържа за 24 часа управителя на дружеството „Лъки инвест” – 84-годишният Любен Васев, както и отговорникът на хвостохранилището за това, че в петък вечерта са допуснали отпадъчни води да попаднат в двете реки и така да ги замърсят.

„Според последните проби в река Чепеларска и в река Марица не се констатират цианиди.  В река Юговска на устието и след хвостохранилището концентрацията е малко по-висока, отколкото са нормите – 7 микрограма, при норма 5 микрограма. Във водите, които изтичат от хвостохранилището, има повишени концентрации – между 12 и 13 милиграма на литър, при норма 0.1. Това е в района на завода”, каза Марин Маринов – експерт в Басейнова дирекция – Пловдив пред Нова тв.

„Няма опасност за питейната вода в региона”, каза още той.

Директорът на миннодобивното предприятие Атаснас Марински отрече обвиненията. „Няма такова заустване, нямаме неправомерно заустване. Не знам кой е вземал проби и кой е казал, че има цианиди. Това не ми е ясно”, коментира той.

„Незабавна, след като получихме сигнала в петък, бяха предприети бързи действия. Замърсителят беше установен и то недвусмислено. Очакваме да бъдат открити административно-наказателни процедури от компетентните органи”, заяви Митко Стойчев -експерт в Областна администрация – Пловдив.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 години

За жалост няма технология която да е безопасна за околната среда при добив на метали .Това важи за злато,мед и олово в големи мащаби .Кой е подарил златото на американци които тровят България .Кой даде едни милиарди за самолети които ги няма .Остана да им са одупи да го опънат .

13

GREENPEACE

преди 4 години

Те досега са плащали на лицата взимащи проби от водата !Възможно е и сега да плащат защото отрова има в реката тровят рибите и земноводните иНяква ми казва че всичко било в нормите .Кое е в нормите да си пускат отровите в реките ?Това варварска държава .Кой е виновен ?

12

Готиния

преди 4 години

Не съм запознат дали в Лъки има разделение на отговорните предприятия. Казвам го, понеже по света има примерно една фирма държаща и управляваща рудника, друга фирма за пресяване и обогатяване и съвсем друга фирма за управление на отпaдъци, депа и т.н. Ако някой се е издънил, трябва да се знае на кого да се търси сметка, да се потърсят алтернативи, вместо да се спира или унищожава цялото производство.

fallback