Снимка: БГНЕС

Над 20 пъти над допустимите норми е превишението с цианиди при заустването на реките Юговска и Чая, а при Асеновград е над 15 пъти. Това обявиха министърът на екологията Емил Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназирева след поредното замърсяване на двете реки.

Заради замърсяването е задържан управителят на дружеството "Лъки Инвест", което за втори път замърси реките. Той е на 84 години. С него е арестуван и Румен С., на 55 г., отговорник на хвостохранилището, откъдето по незаконно поставена тръба изтекоха в петък следобед отровни цианиди, пише "24часа".

Двамата са в ареста на полицията в Асеновград по нареждане на прокуратурата. На 21 и 22 февруари с действията си Любен В. и Румен К. са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 352 от НК. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата.

С оглед възрастта на управителя Любен В. ще му бъде назначен медицински преглед=. Не е изключено на двамата да бъде удължено задържането до 72 часа.

На този етап се доказва, че замърсяването на двете реки е умишлено и по тази причина органите на реда вземат по-крути мерки. Досега за подобни деяния не е имало задържане на длъжностни лица, но тъй като случаите зачестиха, се преценило, че трябва да се предприемат по-сериозни действия, защото на опасност са изложени хора, риба, животни.

Според специалисти това е почти равно на екокатастрофа, макар че все още няма сигнали за изтровена риба. Цианидите са в списъка на опасните вещества, които поразяват организмите.

"Ако специалисти на РИОСВ-Смолян и на Басейнова дирекция не бяха отишли в 5,30 ч тази сутрин на място, виновниците са щели да прикрият деянието си, а ние щяхме да гадаем на какво се дължи поредното замърсяване", каза екоминистърът. Прокуратурата вече извършва разследване.

Шефката на РИОСВ-Смолян Екатерина Гаджева лично е извършила проверката. "Нямаше оцветяване на водата. Фабриката "Лъки Инвест" по дневници не работи от четвъртък, но ние слязохме до първия утайник и видяхме незаконна тръба, която се излива в реката", обясни тя. Два часа по-късно, когато отишли с министъра, тръбата вече била суха.

"Фабриката не трябва да работи, докато не запуши тези незаконни тръби", категорична е Гаджева.

Според последните проби на ВиК няма отклонение в питейната вода за жителите на селата Ягодово и Крумово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase