Снимка: архив, БГНЕС
fallback

При извършено контролно пробонабиране на водите на река Юговска и река Чепеларска бяха установени наднормени концентрации на цианиди при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди незабавно проверка, която ще бъде направена в събота сутринта. Това съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

Басейнова дирекция Източнобеломорски район изпрати предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в река Юговска и река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив за необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска, а Напоителни системи следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 4 години

Всички управници много добре знаят,че от както съществува в Лъки мината и до днес работят с цианид.На какви ми се правят...

28

Justice Defend

преди 4 години

Това си е терористична антибългарска геноцидна политика и трябва всички съучастващи в нея които са се обогатили да бъдат осъдени и експулсирани о България като вносителите на отпадъци и на заразени ваксини, на замърсители на въздуха и безогледно продали и бг вода на производители, бг земи на турци, и подготвили закони да откраднат и законната совбсвеност на бг християни църкви и дори бг деца. Замърсяването ан водата с отрова е опит за масово унищожени и вероятно от ислямси терористи, бг фашисит

27

ПроСоТо

преди 4 години

тежка вина има,квалифицирана като ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,потърпевши ИМА,ЩЕТИ в кошмарни количества ИМА,само дето..ВИНОВЕН "НЕМА"!Трескаво ще предупреждават населението,ще вземат проби и "вземат мерки" да са не пие тая вода,тумба лумба,но никой и не споменава за НЕЗАБАВЕН АРЕСТ на допусналите тая катастрофа,глоба /ако не може затвор/ и СПИРАНЕ на виновната дейност,докато не даде гаранция,че това няма да се повтори.Сега обаче "1" е зает с кокошкарите по селата..Да го не притесняваме човека!.

fallback