Руски източници твърдят, че "Газпром" обмисля дали да започне доставки на газ в България на цена с до 50% по-ниска, съобщи Bulgaria ON AIR. Новината идва след предупрежденията от страна на САЩ, че са готови да санкционират страни, които приемат газ от "Турски поток".

"Благодарение на "Газпром" се стигна до нова формула и ново индексиране - по хъбов индекс. Цената ще се определя при средна цена на 3 хъба. Самия "Газпром" вече се ориентира за определяне на цена по този начин -близо 57% се подават на хъбов принцип, а само 17% са както сме изчислявали досега. Това предполага по-евтин природен газ", коментира Еленко Божков, енергийният експерт и бивш член на КЕВР.

Според негови предположения има шанс руският газ да поевтинее с минимум 30%.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев посочи, че в момента се провеждат тежки преговори, а поевтиняването на синьото гориво с 50% е силно и прекалено.

"Няма цена, има ценови профил. Цената е динамична. Ако говорим за промяна на цената, трябва да говорим за промяна на параметрите на формулата. Миналата година предложих на правителството да се направи комплексна формула. 50% залагаме на хъбовите котировки, 50% на формулата, която определя нефтения индекс. В момента хъбът става по-атрактивен, неговата тежест се увеличава и сме по-близо до ниските цени - и обратното", поясни той.

По думите на експерта заради коронавируса има отказ на кораби, които превозват втечнен газ към Китай. Тези потоци се насочват към Европа и по тази причина пазарът се пренасища и цената пада.

"До 2022 г. трябва да спазваме тази клауза, а до 2024 г. имаме план за постепенно отваряне на пазара", отговори му проф. Тасев. И добави, че имаме празна тръба в посока Молдова и Украйна. Възможно е количествата газ да се търгуват навън, смята той.

"Имаме сделка с Америка и вече реално купуваме втечнен газ. Геополитическата ситуация в момента е изключително благоприятна както за преговорния процес, така и за нашите потребители. Няма да търпим санкции", добави проф. Тасев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase