Снимка: БГНЕС, архив
fallback

Няколко нарушения са констатирани в ТЕЦ "Бобов дол".

Едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища, второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища и третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне. Това каза главният прокурор Иван Гешев след проверка на работата на ТЕЦ-а.

Oще по темата
Освен Гешев на проверката присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, предаде БГНЕС.

"Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух. Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер, и ако има нарушения, които са с характер на престъпления, ще се търси отговорност на виновните лица", съобщи Гешев.

Министърът на околната среда и водите е поел ангажимент за язовир Дяково, където след проверка са констатирани над 20 случая на байпаси, с които се точат по 100 литра в секунда. Притокът на язовира е със скорост от 10 литра в секунда. "Незаконното точене на язовира е прекратено, но проверката продължава", увери главният прокурор.

По-рано бе съобщено, че Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов са в Бобов дол, след като прокуратурата възложи на екоминистерството пълна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз.

Обект на проверката са ТЕЦ-ове "Бобов дол", "Брикел", "Сливен" и "Перник".

В общината в Бобов дол Гешев и Маринов се срещнаха с хора от близките населени места и със съветници от Общинския съвет, които споделят своите опасения от замърсяване заради горивото на ТЕЦ "Бобов дол".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Анонимен

преди 4 години

Май ще има глава 800 милиона евро от ЕС ,предлагам всички фирми които са в далаверата,да бъдат съдени и започна на парите и имотите,те да платят глобата

106

Анонимен

преди 4 години

Проблем не е че се гори смет, а че инсталациите не са пригодени за това. Венеция също гори стотици тонове всеки ден, но в инсталации с необходимото обурудване и контрол.

105

Анонимен

преди 4 години

Чичо Гешев, моля те, натикай шумкарите по дранголниците защото там им е мястото!

fallback