Снимка: БГНЕС

Зимната обстановка в страната забави движението на много влакове, някои от които тази сутрин се движат с няколкочасови закъснения.

Пътническият влак Лакатник - София, който трябваше да замине от гара Лакатник в 06:50ч. е отменен по технически причини. Влакът по направление Копривщица - София, заминаващ по разписание от гара Копривщица в 06:00ч. беше отменен в участъка Копривщица - Антон. От гара Антон влакът продължава по разписание.

Още по темата

Пътищата в части от страната също са затворени заради навалялия сняг. От Пътната агенция апелират: шофьорите, на които не се налага, да не предприемат пътуване в посока Родопите и Източна България.

За всички моторни превозни средства е затворен проходът Троян-Кърнаре, пътищата в област Разград и при прохода Шипка, както и прохода на Републиката. Десетки тежкотоварни камиони закъсаха. За камиони над 12 тона е затворен Котленският проход, АМ "Хемус" и в двете посоки за област София. Затворена е и АМ "Струма" при Дупница. Ограничения за тежкотоварните автомобили са въведени и за областите Русе, Търговище, Ямбол, Шумен и Ловеч.

Ришкият проход също е затворен за движение за тежкотоварните автомобили.

В Русенско за камиони на 12 тона са затворени пътищата по трите основни направления - Русе-София, Варна и Силистра са затворени за камиони над 12 тона. Два тира по направлението Варна и Силистра са аварирали.

13 русенски села са имали проблеми с електрозахранването тази нощ, като в момента Ново село, Бъзън и Тетово са още без ток. Проблеми е имало и с покритието на един от мобилните оператори. Улиците в Русе се разчистват и градския транспорт работи. Имало е сигнали за паднали клони по няколко булеварда.

Град Шипка също е останал без електрозахранване, съобщи пред "Фокус" кметът на града Василка Панайотова. Тя посочи, че без ток жителите на града са от 22.30 часа снощи.

"Много от домакинствата отдавна не се отопляват на дърва, има и много възрастни хора“, подчерта Панайотова. От електропреносното дружество са съобщили, че има проблем с далекопровод и се работи по отстраняване на аварията.

От кметството в Шипка призовават гражданите да не предприемат каквито и да е пътувания от и към Шипка, поради лошото време, което затвори пътищата Крън - Шипка, Дунавци -  Шипка и Хаджидимитрово - Шейново в община Казанлък. Без ток остават и жителите на Крън и Шейново.

Най-тежка е зимната обстановка в област Разград и Ловеч, заяви Даниел Иваничков, директор на Дирекция "Поддръжка на пътната инфраструктура" към АПИ пред БНТ.

Ограничено е движението на тежкотоварни камиони по главните направления, за да може по-лесно да се почистват пътните платна.

Сняг и вятър усложниха обстановката и в Старозагорска област.

20 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112. Няколко населени места са без ток. Затворен е и пътят Мъглиж - Гурково, както и подбалканския път София -Бургас в района на село Дунавци

Влак 3636 за София е закъсал между Тулово и Черганово заради спиране на тока. Локомотивът престоя 4 часа на релсите, след което напрежението беше възстановено.

Работата на пътно поддържащите фирми е затруднена заради силния вятър.

Поискана е помощ от армията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase