Снимка: БГНЕС

Експерти от Областна администрация - Пловдив и еколози от община Садово започнаха проверка на нерегламентирано сметище на брега на река Чая в землището на село Катуница, съобщиха от пресцентъра на област Пловдив.

Сигналът е подаден от жител на селото. На голяма площадка, част от която е на дигата на реката и в самото корито, са струпани десетки чували с отпадъци с неизвестен състав, всеки от който е с тежина 1,3 тона и с надписи "made in Spain".

Отпадъците са разнородни, сред тях има пластмаса, гуми, строителни отпадъци, текстил, каза Атанас Иванов, еколог от община Садово. По думите му веднага е подаден сигнал на тел. 112, в РИОСВ, Областна администрация - Пловдив, Басейнова дирекция.

Има съмнение за извършителя, но на този етап не могат да го коментират, каза още той.

Иванов е категоричен, че на това място никога не е имало сметище и през годините от община Садово многократно са информирали заинтересованите институции, че на този терен незаконно се добиват инертни материали и тяхното място се засипва с отпадъци.

Общината няма ресурс сама да се справи с този проблем, още повече, че това е район от "Натура 2000" и мястото след това трябва да се култивира, а това изисква огромни средства, добави екологът, цитиран от БТА.

Кметът на общината Димитър Здравков добави, че с този проблем е бил запознат на място и бившият министър на МОСВ Нено Димов, което е останало без последствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase