Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Вода за Перник и за София има в яз. "Искър". 450 млн. литра от обема му са достатъчни, за да се покрие нуждата на София за 2 години, без да капне нито една капка дъжд", коментира в студиото на "Денят ON AIR" геолoгът доц. Кирил Ангелов.

Според него този спасителен план за Перник е най-добрият възможен.

"Не знам в света да има такива условия за такъв голям град, за столица. Виена ползва вода за пиене отделно от водата за битово снабдяване. Ние водоснабдяваме всичко от яз. "Искър", каза още доц. Ангелов.

Той подкрепи тезата, че трябва да се използва много внимателно ресурсът от гледна точка на натоварвания.

"Kрайно време е всички предприятия да помислят за собствените си водоснабдявания. Всички металургични заводи могат да ползват обикновена вода. В Перник става въпрос за изграждането на т.нар. водовземни кладенци", допълни Кирил Ангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него под терасата на р. Струма има варовици, от които може да се вземе допълнителна вода.

"Един такъв кладенец струва около 10 000 лева. Трябва да се направи проучване", каза още той.

Има ли проблем със стената на яз. "Бели Искър"?

"Много време много от язовирите се експлоатират. Има агенция, която е отговорна за контрола и държи информацията за строителството. Те са длъжни ежедневно да следят за какво става въпрос", изтъкна още доц. Ангелов.

"Арабската плоча, Африканската и Евроазиатската образуват един клин, в който се намира сегашното земетресение в Турция. Подобен разлом има в Измит, Турция е в твърде неблагоприятна позиция, в която има много активни зони", разясни специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Sofia

преди 4 години

Ти нaяcнo ли cи чe имa рaзликa мeжду яз. Иcкър и яз. Бeли Иcкър oт кoитo чрeз рилcкия вoдoпрoвoд иcкaт дa зaхрaнят Пeрникaнци. Тoй ocигурявa 25 % вoдa нa Coфия (столичните квартали "Симеоново", "Драгалевци", "Бояна", "Княжево", "Горна баня", вилните зони около тях, град Банкя, както и селата Железница, Бистрица, Панчарево, Кокаляне и Мало Бучино. )Нямa дeбит зa Пeрникaнци

17

Жо

преди 4 години

СПОРЕД НАПИСАНОТО в статията-"450 милиона ЛИТРА от водата ноа яз. "Искър" са достатъчни за София за 2 години"Аз пък, ви казвам, че 450 милиона ЛИТРА са 450 хиляди кубика и това е потреблението на София за един ден! В най-добрия случай за 2 дни!Виж, ако става въпрос за 450 милиона КУБИКА в язовира, тогава съм съгласен, че може да стигнат и за 3 гоздини.

16

Анонимен

преди 4 години

КрадЪт се пише правилно крадАт, ало втори клас....

fallback