fallback

Водната криза в Перник ще предизвика ли поскъпване на тока и хаос в българската енергийна система?

"Има такава зависимост, но производството на електрическа енергия от водноелектрически централи участва, в зависимост от годината, между 5% и 10% от енергийния баланс. На по-голямата част от експертите е известно, че водният потенциал в България не е напълно усвоен", коментира Валентин Колев, бивш директор на "Електроенергийния системен оператор" пред Bulgaria ON AIR.

Според него това се случва въпреки повишения интерес към малки водни електроцентрали от инвеститори.

"300 литра на секунда за Перник, за които говори министър-председателят, са 9,5 млн. куб. метра за година. Трите генератора на ПАВЕЦ "Чаира" и петте на ПАВЕЦ "Белмекен" дават общо 1000 мегавата, с които може да се замести хилядникът на атомната централа при авария. Колко ще похарчат те?", добави Еленко Божков, бивш член на КЕВР.

Той смята, че липсата на вода от деривация "Грънчар" намалява сигурността на енергийната ни система.

Валенти Колев смята, че проблемът е, че данните на Асоциацията на хидропроизводителите показват около 30% са по-малко притоците през 2019 г.

"Не трябва да се драматизират нещата. Така или иначе производството ни от водноелектрически централи е между 2 и 4 тераватчаса електрическа енергия. Те не могат да застрашат енергийната сигурност", смята Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

разручкайте ги

преди 4 години

Каква е властта на държавата да прекрати договорите между Стомана Индъстри и гръцкия собственик на акциите? Стоманта Индъстри заплашват живота на хората в Перник! Това е основание гърците да бъдат изгонени. Кой ще им плати акциите? Българските собственици на останалите акции. Ако въпросът не се реши мирно, България да даде на международен съд гръцката компания за опит за изтребване на населението на Перник!

27

я стига

преди 4 години

Тия от Стомана Перник са класически пример за ръце заврени в зад ника, мързели и пара зити! Нарушавали дсса реда с помощта на министри и кметове години наред и са източили питейната вода на града, при все че има специален язовир за промишлени цели! Същитне са и ТЕЦаджиите! И те са се лепнали за питейната вода на Перник! Стомана и ТЕЦът са рразхищавали водата. Имали разрешение! И нацистите също са имали разрешението на Хитлер да убиват!

26

змейовете от Стомана

преди 4 години

Кои са Стомана Индъстри? Гръцка собственост са. Тоя Константин, дето го показват като директор на Стомана, е само параламата. Иначе управляват гър;ците. Негодниците от Стомана притежават разрешителни за получаване на вода от язовир Пчелина /който прелива!/ и от Струма, обаче вместо да строят съответните съоръжения, Стоманаджиите просто са се лепнали за питейната водяа на Перник, за която също имат разрешение, при все че язовирът за промишлени цели е Пчелина!

fallback