fallback

След оповестяване на спасителния план на правителството вода към Перник да бъде доставена от язовир "Бели Искър", се появиха опасения, че стената на язовира е стара и се нуждае от ремонт.

"Язовирът е в стабилно състояние. Разбира се, нуждае се от ремонт. Въпросът е да се направи рано или късно. "Бели Искър" има проблеми, но не е опасен в момента", заяви деканът на Хидротехническия факултет към УАСГ доц. Петър Филков пред Bulgaria ON AIR.

Oще по темата
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е издала предписания, че язовирът не може да бъде изцяло ползван за водната криза в Перник. Според жителите на Бели Искър в язовира има 8 млн. куб. метра вода, а не 4.

"Основните ми опасения са, понеже стената е за ремонт от доста години, язовирът не се държи пълен. За да захраним и Перник, той трябва да се напълни", обясни кметът Благовест Бичаков.

Той посочи, че към този момент през язовир "Бели Искър" се осигурява около 20% от водата за София.  Според него ако се използват още 15% за захранване на Перник, стената няма да издържи.

Експерти заявиха, че за ремонт на "Бели Искър" са необходими 4 години. Според директора на "Софийска вода", ако язовирът подава вода за Перник, проблеми за столичани няма да има.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

МНЕНИЕ

преди 4 години

Язовир Бели Искър е Проектиран и Построен от Социалистическа България - Народна Република Бълагрия - ИЛИ така Наречения СоЦ - за Младите .Няма място за Притеснение - Соца направи Бетон със срок на Гранция 100 години , Тоест - Ще издържи 500 години . Лошото в случая е че Язовирите са Празни , СТЕНИТЕ СТОЯТ без вода - Тоест - ДОЯЖДАМЕ ПОСТРОЕНОТО от СОЦИАЛИЗМА и БАЙ ТОШО .

12

АнонимеН

преди 4 години

До Анонимен 12ТУКА ИМА ГООГЛЕ МАПС И СЕ ВИЖДА КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО СТЕНАТА СЕ СКЪСА!!!ЩЕ ПОМЕТЕ САМОКОВ И НЯКОЛКО СЕЛА И СЕ ВЛИВА В РЕКА ИСКЪР ОТ ТАМ ЩЕ ДОНАПЪЛНИ ЯЗОВИР ИСКЪР КОЕТО Е ХУБАВО!!!И НА КОЙ МУ ПУКА ДАЛИ САМОКОВ ЩЕ ГО ИМА ИЛИ НЕ ПИШЕ 30 ХИЛЯДИ ДУШИ ЩЕ МИНЕМ И БЕЗ ТЯХ!!!

11

Читател

преди 4 години

Опасността няма да стане по-голяма заради прехвърлянето на вода към Перник. Обемът може да се държи на 60%, просто по-голямата консумация ще се компенсира с по-голям приток от каналите, които захранват язовира. Не е толкова сложно. Само се създава излишна паника.

fallback