Снимка: БГНЕС
fallback

Не е установен радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите със смет от Италия, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев на брифинг за нерегламентирания внос на 20 контейнера с отпадъци от Италия, открити на пристанището, сопанисвано от "БМФ Порт – Бургас" ЕАД.

Изпращачът и получателят на боклука, открит на пристанищата в Бургас и Варна, са едни и същи, заяви още Чинев.

И при двете пратки фирмата, която е изпратила боклука, е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион“ ООД, със седалище и адрес на управление в град София. Негови управители са македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов. Те притежават 15% от компанията, а останалата собственост е на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.

Oще по темата

"Има разминаване в информацията за декларирания отпадък и това, което е открито в контейнерите. Освен посочената пластмаса и каучук, са намери и желязо, хартия, текстил“, каза комисар Емил Павлов – заместник-директор на Областна дирекция на МВР в Бургас.

Досъдебното производство е образувано по повод пристигналите на пристанището в Бургас 20 контейнера с отпадъци. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни.

Боклукът е освободен от временен внос и не е бил получен. Той ще бъде използван за веществено доказателство.

"В момента текат оперативно-издирвателни действия спрямо лицата, които са съпричастни към случая“, поясни заместник-директорът на Областна дирекция на МВР в Бургас Емил Павлов.

За това престъпление наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба в размер от 2000 до 5000 лева. Предстои да бъдат назначени експертизи, които да установят вида на боклука.

Предстои да бъдат издадени европейски заповеди за разследване и събиране на доказателства на територията на други държави и ако бъдат установени лица, които са съпричастни към случая, те ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 4 години

над Ковачки има друг който прибира.кой ли е?

79

Кум Лисан

преди 4 години

Ковачкииииии, почна ли да ти пари под з.адника? 100 години го играеш умряла лисица, но идва Видов ден!

78

burgazlia

преди 4 години

има си хас.... отличника на ГЕРБ, усвоил милиардчета с градинки и шадраванчета за бащицата пашицата и мафията от одеса да е допуснал в бургас да се горят и заравят токсични отпадъци.... мармоти, шиколади, али бали, мамите си ......

fallback