Снимка: БГНЕС
fallback

66-годишният бивш полицай Веселин Димитров е вторият загинал при взрива в блок във Варна. Това стана ясно на брифинг на окръжния прокурор на Варна Красимир Конов.

Oще по темата
Една от жертвите е 53-годишна жена, която е живяла в съседния апартамент, предаде bTV.

Има данни, че Димитров е вкарал 30 л бензин и 11 л газ в апартамента дни преди инцидента. Местил е и мебели, като се предполага, че е целял по-голяма ударна вълна. В момента се установява как точно е станал самият взрив.

Прокурорът обясни, че експлозията е обемна, което е характерно при наличието на висока концентрация леснозапалими вещества при затворено пространство.

Според предварителните данни с оглед обема на жилището, което 66-годишният Димитров е обитавал, това количество запалими вещества е напълно достатъчно.

"Разполагаме с доказателства, че преди взрива той е местил мебели в жилището, така той е увеличил силата на ударната вълна. Огледите продължава вече 4-ти ден, като в тях взимат участие специалисти по взривовете към Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Назначена е комплексна експертиза. Според специалистите към момента няма данни за използване на взривно вещество за предизвикване на експлозията", обясни прокурор Красимир Конов.

Издирването на бившия полицай Веселин Димитров е прекратено, тъй като са събрани косвени доказателства, които могат да посочат кои са жертвите.

"Едното тяло действително е на Димитров, а другото на 53-годишната му съседка. В момента се извършва ДНК-експертизата, която категорично да го потвърди. Утре вече ще имаме предварителни данни от нея. Също така се извършва пожаро-техническа експертиза, като целта е начинът на възпламеняване на леснозапалимите вещества", допълни Красимир Конов.

Веселин Димитров работил в МВР, от където бил уволнен през 1995 година. Той живеел на съпружески начала с Антоанета, собственичка на разрушения апартамент. Двамата били от години заедно, но напоследък имали тежки скандали. Жената в момента е в кризисен център заради семейно насилие, а Веселин трябвало да напусне дома ѝ.

"Установени са негови близки, които също са разпитани. Установен е и човекът, който последен е говорил с Веселин Димитров. Последният негов разговор е бил спокоен, мислил е за бъдещето, както и се е уговорил с неговия приятел за среща. На по-късен етап се надяваме да имаме пълен профил на Веселин Димитров", каза още окръжният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Инспектор Дюдю

преди 4 години

Тая шашма замириса още първия ден , ама не на бензин а на милиционерски запъъртъци . Пуснат човек за общонационално издирване ама никъде няма негова снимка .... Трогателни писма пишел, щото щял да се самоубива .... Бил убил жена си и детето.... Жилището било негово ама жена му щяла да му го взема ... ИзведнАж газ и бензин докарал ... мебели местел / като че ли след такъв взрив умниците от МеВеРие са могли да различат каквато и да е мебелировка във взривения апартамент ....МИРИШИИИИ ..

62

Анонимен

преди 4 години

Каквото ще е решението за този блок във Варна това ще е и решението за Анелия убитото момиче -това е решението и за България -никакво от това управление само усвояване на обществени поръчки -като има токова усвояване да реновират взривения блок -той издържа защото е строен преди 89 година е сега го реновирайте уважаеми кърлежи

61

Анонимен

преди 4 години

Що не им замириса на пожарникарите първия ден на бензин а след три дни -трябва да се прегледат -защото не е това и тоя Димитров не е мъртав а е извън страната най вероятно предния ден освен че си е изнасял багажа е къртил плочки ама дали сам ги е къртил или с някой който няма близки никой не знае -и понеже не могат да кажат полицията айде още един труп на Димитров е -да не ги гонят повече -дет се вика всяко чудо за три дни след още три и никой няма да го интересува какво е станало

fallback