Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Напук на водната криза, сурвакари тръгват по улиците на Кошарево да гонят злите сили. Една от сурвакарските групи в пернишкото село е с най-дълга и най-стара традиция, а костюмите им са по-различни от тези на характерните кукери.

"Влизаме по къщите, ръсим за здраве, за да може къщата да има по-голям късмет и берекет", каза един от кукерите пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Маските им тежат най-малко по 40 кг, а звънците са около 60. Сурвакарите сами изработват костюмите си и това понякога отнема месеци. В селото имат и необичайна традиция - слагат лют пипер в кандило. А най-малкият сурвакар е на година и 6 месеца.

"Времената се промениха, жените надделяха над мъжете. Участвам за четвърта година. Звънците са ми около 10 кг", сподели жена, участваща в празника, който продължава цял ден.

"Фестивалът ще си остане завинаги и никога няма да се премести. Събираме се над 150 човека", заяви гордо друг от сурвакарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Лично мнение

преди 4 години

Това с тия кукери е абсолютна пpocтотия, лично на мен не ми харесва. Споделям мнението си и не ангажирам никой с него.

7

Анонимен

преди 4 години

Заглавието е супер манипулапитвно. Да, сурвакарите може да има в Пернишко, но не и в самия Перник, а само в едно село, близо д София, което не е на воден режим. Няма и как да бъде иначе - в тези кожени костюми скачаш, танцуваш, потиш се....поваш да смърдиш...затова самия Перник за първи път не провеждат сурвакарски игри.

6

Анонимен

преди 4 години

Заглавието звучи сякаш Сурвакарите се движат по вода само

fallback