Снимка: Pixabay
fallback

Спряно е транспортирането на животни около свинекомплекса в село Брестак, община Вълчи дол, където утре ще започне умъртвяването на 40-те хиляди животни заради африканската чума.

Всеки ден се вземат проби от животните в другите три свинекомплекса във Варненска област, проверяват се и частните стопанства, обяви пред БНР във Варна директорът на Агенцията по храните Паскал Желязков.

Той призова ловците да не крият информация за мъртви диви свине.

"Всеки ден се увеличават все повече и повече случаите на положителни проби от диви свине. Ловците и други хора, които намират умрели свине, те ни ги докладват заради това да не им се спре ловът, но тъй като се дават 150 лева на намерена умряла свиня или част от нея, сега ще завалят вероятно проби от намерени в природата диви свине", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

До ъцзАми аз познавам дружинки с по 30-40 намерени умрели прасета. Криеха, понеже ако кажат забраняват в 1 км радиус лова, а в колко още без кучета. На практика ги лишаваха от лов. И поради това много рядко ги обявяваха

11

Анонимен

преди 4 години

До Теоразбира, няма ваксина срещу АЧС. Ако намериш такава си милиардер.

10

Тео

преди 4 години

Ние сме една малка брънка от световния пазар. Заради безсмислените директиви на ЕС прасетата да не се ваксинират против АЧС това беше очаквано. Няма бариера, която да спре по един или друг начин контакта на дивото с питомното. Природата ще намери начин. Сврака ще яде месо от умряло диво прасе, ще бомбардира фуража и готово. Примерно. Много от свинското в ЕС беше внос от Китай. Те елиминираха над половината си прасета заради АЧС и безсмислиците на ЕС, за това и свинското е неприятно скъпо!

fallback