fallback

Водната криза в Перник е сигнална лампа за София. Това коментира проф. Димитър Кисляков, председател на Българското дружество по големите язовири и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„В рамките на 25 години нищо не се направи за алтернативното водоснабдяване на София“, коментира проф. Кисляков. Според него подобна криза може да последва и в София, тъй като населението на столицата се е увеличило с 1 млн. граждани.

„Трябва да се мисли по проблемите и да се работи стратегически“.

Професорът отбеляза факта, че България е една от най- бедните страни в Европа по водни ресурси на глава от населението. „Правило е по принцип, че такива държави трябва много да строят хидротехнически съоръжения и язовири в частност“, добави Кисляков.

Професорът изтъкна, че 400 язовира в страната се нуждаят от спешен ремонт. Повечето от тях са малки и дълго време не са били експлоатирани правилно.

„Големите водоснабдителни язовири у нас са в общо взето добро състояние“, поясни той.

Видеото с цялото интервю можете да гледате ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

1212

преди 4 години

Не знаех че сме една от най бедните страни в Европа по Водни ресурси.

13

хохо

преди 4 години

Стига сте използвали тези *** и плитки психологически шашми . Стига сте си играли със страховете на простичките хорица ....

12

Анонимен

преди 4 години

Е то ако ги ремонтирате както са ремонтирали язовир Студена, мисля че всички трябва спешно да се евакуираме от тая държава. Не забравяйте, язовир Студена е ремонтиран за милиони. Според много хора е източен именно за да бъде ремонтиран и да се спестят (откраднат) парите за водолази. И сега хората в Перник са без вода, а все още няма смислено обяснение какво е станало с водата.

fallback