Може да се окаже, че десетки хилади левове дарения не отиват за целите, за които са били дарени. Сигналът е от
Световрачене, където няколко пъти са събирани пари за семейство в нужда и живеещо в мизерни условия, съобщи Bulgaria ON AIR. Излезе информация, че децата в семейството живеят в мизерия, въпреки даренията. Децата са заобиколени от алкохолни изпарения и цигарен дим. Свидетели на случая стават Лео Кадели и Лукан Геров от неправителствената организация "Приятели, ПОМАГАЙТЕ".

"Със сигурност това, което видяхме преди 5 години, преди 2 години и днес, няма никакъв резултат. Цялата ивестиция на парите се оказа абсолютно безсмислена. Дойде сигнал, че тези хора имат нужда, ходихме на място, видяхме трима души абсолютно безотговорни, а къщата - ужасно мръсна. Дори не са махнали паяжините и мухъла", обясни Лео Кадели.

Колегата му Лукан Геров допълни, че на 3 декември отново са говорили с родителите за подобряването на хигиенните условия. Те обаче не обърнали внимание и не го направили.

"Крайно безхаберни и безотговорни родители. Бащата да влиза по стаите и да започва да стърже този мухъл", коментира той.

Лина Колева, психолог от Дирекция "Социално подпомагане"- Връбница също коментира случая.

"Константирани са рискови фактори за живота и здравето на децата. Отчели сме занижена хигиена в дома, децата бяха опаразитени и със занемарен външен вид, ухаещи на нечистоплътност. Семейството съжителства с баба и дядо по майчина линия, които са зависими към алкохол. Едно от децата оставя послания по стените като своеобразен зов за помощ", разказа тя.

Според психолога, дядото има агресивно поведение, което е насочено към възрастните, не към децата. Наблюдават се и неподходящи методи на възпитание от страна на майката, уточни Лина Колева.

Родителите на децата, Борислав и Ивета Дечеви, застанаха пред камерата, за да коментират своята гледна точка.

"Не съм биологичен баща, но имам брак с тази жена. Условията, в които отглеждаме децата не са много приемливи, но се справяме с всичко. Никога не са останали гладни, жадни, боси или голи да ходят. Старите са тормозили децата? Няма такова нещо. Нормално е да има викове, гледам да ги потушаваме тези неща", коментира Борислав Дечев.

"Не искам помощ от никого, искам сам да се справя. Времето ме притиска, трябва да осигуря храната за тези деца, работим и двамата. Никога не сме искали помощ от някого", добави той.

"По всякакъв начин гледаме да поддържаме чисто. Децата всеки ден са в банята. Няма да позволява някой по този начин да ме злепоставя. Получихме 15 хил. лева и съм купила нови домакински електроуреди - бойлер, пералня, печка. Останалите пари? Всичко си е отишло за вкъщи - храна, дрехи, други работи...", обясни майката на децата.

Жената каза, че два пъти социалните служби са посещавали дома им, но е категорична, че твърденията им са грешни.

"Не може да купят бойлер и печка с 15 хил. лева. Трима работодатели ми се обадиха, че са я взели на работа и тя напуска след една седмица. Имала е дарения вкъщи, затова е ходила 2-3 дни на работа, защото има кой да дава", контрира Лео Кадели.

"Идеята на отдела ни е да продължаваме да работим. Планирали сме стъпки децата да останат при своята майка. Нашата работа ще бъде насочена към повишаване на нейния родителски капацитет. Да я научим как най-добре да задоволява потребностите на тези деца", допълни още психологът Лина Колева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase