Снимка: Pixabay
fallback

Откриха 4 нови огнища на африканска чума в страната. Започва унищожаването на 40 000 прасета, съобщи bTV. Вчера се потвърди наличието на зараза в един от най- големите свинекомплекси, който се намира във варненското село Брестак.

Има заразени стопанства в Шумен, Габрово и Сливен. Около огнищата са зададени 3- километрови санитарни зони.

Собственикът на свинефермите в Брестак и шуменското село Никола Козлево е един и същ. Там също преди дни бяха регистрирани животни заболели от африканска чума.

Агенцията по храните излезе с информация, че част от прасетата в Никола Козлево са пристигнали от свинекомплекса край Варна.

Oще по темата

Стоян Пасев, областен управител, обясни, че за момента всички прасета стриктно се изтребват около големите свинекомплекси именно, за да не влезе зараза в тях. Въпреки мерките, заразата е влязла в комплексите. Предполага се, че се е разпространила от транспорт или някой служител.

За момента от ръководството на свинекомплекса не са излезнали с коментар по случаите и затова все още не е ясно какви ще са загубите. В свинекмплекса в Никола Козлево загубите са за 10 млн. лева, а в Брестак прасетата са два пъти повече.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 години

Прасето вече влиза в червената книга.Този вид животно е на изчезване.

16

зеленски

преди 4 години

До ПенсионерСОФИЯ----ОТ ТАМ ИДВА ЧУМАТА

15

kireza

преди 4 години

КЪДЕ СА ЩАТСКИТЕ ЛАБОРАТОРИИ ЗА РАЗРАБОТКА НА ЗАРАЗИ В ЕВРОПА??? В УКРАЙНА СА 12,ОТ КОИТО 4 В ОДЕСА....В ГРУЗИЯ Е ЕДНА,НО ТЯ Е НАЙ ГОЛЯМАТА!!!ТА ОТ ТЕЗИ ЛАБОРАТОРИИ КРАВАРИТЕ ПУСКАТ ЗАРАЗИТЕ В РУСИЯ,НО НАЙ НАПРЕД ГИ ПРОБВАТ В БЪЛГАРИЯ!!!!НО КОЙ Е НАЙ ЗАИНТЕРЕСОВАН ОТ ТЕЗИ ЗАРАЗИ???ЕСТЕСТВЕННО ПОЛША,ЧИЕТО ОТРОВНО СВИНСКО Е ЗАБРАНЕНО В АНГЛИЯ - 7 СМЪРТНИ СЛУЧАЯ,НО АНГЛИЯ ЗА ЖЕРТВИТЕ МЪЛЧИ!БЪЛГАРСКИЯТ ПАЗАР Е ЗАЛЯТ ОТ ОТРОВНОТО ПОЛСКО СВИНСКО МЕСО!ЗАЩО НАШИТЕ ГО ПУСКАТ А УНИЩОЖАВАТ РОДНИТЕ ***?

fallback