Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Ботевград, Плевен и Ловеч са на прага на водна криза от мащабите на тази в Перник. Водоемите критично понижават нивата си. Спешно се проверяват ВиК дружествата в цялата страна и се извършват ремонти, където е необходимо, за да се предотвратят течовете.

Председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов обясни в "България сутрин", че има основания за притеснения.

"Тревожно е, че не вали сняг. Ако продължи да не вали, ще има много голяма криза. Досега фактът, че има климатични изменения, подминаваше България, но вече  не е така", обясни инж. Иванов.

Oще по темата

Той е убеден, че големият резерв е в намаляване на загубите по водоснабдителните системи, но всичко е свързано с много пари.

"Трябва да подменяме водоснабдителните системи. Апелирам да се създаде нещо като национална програма в тази насока", каза още той.

Управителят на ВиК - Сливен инж. Севдалин Рашев успокои, че проблемът с язовир Асеновец край града не е толкова страшен. "Обемът на язовира е 28 млн. куб. м, като една трета са запълнени в момента. Обем, който е напълно достатъчен, за да може да изчакаме снеготопенето. Наличното в обема е достатъчно, за да може да водоснабдяваме до месец май", увери инж. Рашев в телефонна връзка за Bulgaria ON AIR.

"В началото на 2019 г. сме взели мерки Сливен да бъде водоснабден град с двойно захранване. Имаме водоснабдителни системи в изключително добро състояние. Включили сме помпени станции към мрежата на града, като мощността непрекъснато се повишава към края на 2019 г. При необходимост може да захраним града само с водоснабдителните системи", обясни управителят на ВиК - Сливен.

Според инж. Иванов проблемът е осъзнат отдавна, но продължава да се подценява. А кризата в Перник е отпушила енергията. По думите му един град може да съществува без ток, но не и без вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

fact

преди 4 години

До сстова е такса спокойствие.Ако искаш инвестирен - требва ДА ДАВАШ ПОВЕЧЕ.

36

ЦИНИК

преди 4 години

Ако стане водна криза и летос няаа водъ,жа плъзнат ифекции,и жа изпукаме.

35

ЦИНИК

преди 4 години

Тихо се сипе 1вия снягБавно пощипвам от свинското пакТате на двора пиян е кът пънВчера одрайфа сичко навън.Гочо е още малко прасеМой ли Гочо да разбереКой жа заколим още сегаЧакай не бягай май че разбра.

fallback