fallback

Безсънна е била нощта в Самоков след земетресението от понеделник вечерта в града. По официални данни от БАН магнитудът на труса е бил 4,3 по скалата на Рихтер, а дълбочината му е 12 км.

Няма пострадали и материални щети, но хората в града са изплашени. По язовирната стена на "Бели искър" няма щети.

"Към настоящия момент няма подадени сигнали за материални щети. Доста силно се усети в нашия град. Хората по по-високите етажи се притесниха", коментира кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Той допълни, че земетресението се е усетило хоризонтално и е продължило повече от 10 секунди.

Oще по темата

Земетресението предизвика и много въпроси. От Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН заявиха, че няма нищо необикновено в този трус.

"Нашите оценки за магнитуда са 4,3 по Рихтер, а дълбочината на труса е 12 км. В този район са се случвали земетресения и ще се случват", коментира ръководителят на департамент "Сеизмология и сеизмично инженерство" към Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН Димо Солаков пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Според него голямата площ, на която е усетено земетресението, говори за по-голяма дълбочина. А липсата на сериозна афтършокова серия след труса също била напълно нормална.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 4 години

Аз пък се питам, този велик учен, който споделя с нас проникновеното си откритие, че"Земетресения е имало и пак ще има", дали има нещо общо с министъра от 60-те години на миналия век, който носи същото фамилно име като него? Това име се среща много рядко.БАН-ски връзкари, ей!

12

Анонимен

преди 4 години

До House M.D.В някои институти на БАН решиха да заменят думата "секция" с думата "департамент". Нали знаеш, че в някои от висшите учебни заведения, които се пръкнаха у нас след промените, също се използва този термин?БАН-ските сеизмолози са решили и те да се модернизират. Може би в това се изразява реформата, която са направили. Нали по едно време ги бяха задължили да се реформират и те какво направиха? Реорганизираха стари секции и институти, като ги делиха или сливаха.

11

Ха!

преди 4 години

В други сайтове специалисти сеизмолози обясняват странностите, наблюдавани при това земетресение, но "експертите" от БАН не са забелязали тези неща! Ние обаче ги храним с парите, които внасяме в хазната като данъкоплатци.

fallback