Снимка: Pixabay
fallback

Около 500 милиона кубика вода на година се губят в България, сочат данните на НСИ за 2018 г.

Като процентно съотношение това са 56,4% от всичката доставена вода в страната. Загубите не намаляват, показват още данните на статистиката. През 2017 г. загубите са били 56,8% от водата.

Преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425,6 млн. куб. метра.

Oще по темата

Среднодневното потребление на питейна вода от домакинствата през 2018 г. се оценява на 99 литра на човек, което е на равнището на 2017 г., пише "Труд".

Над средното за страната е потреблението на вода от домакинствата в Югозападния район – 118 литра на човек на ден, а най-ниско – в Североизточния район – 85 л/чов./ден. Разпределението по области показва, че най-много вода харчат софиянци – 126 л/чов./ден. и жителите на Благоевград – 117 л/чов./ден., а на последно място са Търговище (69 л/чов./ден.) и Сливен (70 л/чов./ден.).

През 2018 г. 1,1% от населението в страната е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода, предимно сезонен. Най-засегнати от режим на водоснабдяване са областите Габрово (28,2%), Търговище (13,1%) и Сливен (7,8%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

Анонимен

преди 4 години

Кражбите по баровските вили и замъци покрай Витоша? Там баровците са се свързали незаконно и си пълнят джакузитата и басейните на аванта. Щото ако трябва да плащат, ще плащат по 1000 лв вода на месец.Също така и бай мингал във факултета не плаща нищо щото вика: нема пари бате.Водата обаче не се спира защото ще пламне епидемия и пак ние ще им плащаме лечението.Всички тези "загуби" се разпределят на добросъвестните. Е те това е истината!

98

Анонимен

преди 4 години

Макетата се къпят най- много, а в Сливен най- малко.

97

Анонимен

преди 4 години

do 100 По-скоро ти не ставаш, като пишеш пълни глупости...само да има там някаква простотия от теб надраскана. Я се запознай с това какво значи ват и волт и ела пак!

fallback