Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Винетките за леките коли остават със същите цени през следващата година. Днес правителството прие тарифите за тол системата, която ще бъде въведена до 1 март 2020 г. Те ще бъдат заплащани от превозни средства от 3.5 тона нагоре.

Тол таксите са обвързани и с екологичната категория на превозното средство и с класа и категорията на пътя, по който ще се движи, обясни регионалният министър Петя Аврамова пред журналисти в МС.

По думите й въвежда се справедливият модел пътните превозни средства, които рушат инфраструктурата повече, да плащат повече.

Тарифите са окончателни и са факт след разговори с превозвачи, заседание на обществения консултативен съвет и др.

„Направили сме сериозни отстъпки от първоначалния вариант на тарифи, който беше представен, направихме разумните отстъпки, тарифите са оптималният вариант“, настоя Аврамова. По думите й обхватът на тол системата е 6050 км при 20 хил. км републиканска пътна мрежа. На останалите 16 хил. км те няма да дължат нито винетна, нито тол такса, посочи тя.

Министърът напомни и че според социологическо проучване 77% от българите смятат, че трябва да се въведе тол системата като справедлив модел за преминаване по републиканската пътна мрежа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 4 години

Е как няма ги вдигайте ще се наруши традицията загрижен съм

14

Анонимен

преди 4 години

В Румъния годишната винетката 28 евро. Пътищата са много по добри. И гражданската е на половина. Да ни е честита новата тол такса.

13

Анонимен

преди 4 години

Благодаря за милостта. За сметка на това данъци, вода, ток, тв, тол, нагоре, не се наядоха. Чакаме мутрите да измислят колко искат гражданска.

fallback