Снимка: Pixabay

Правителството отпусна днес на община Перник обещаните около 3 млн. лв. за реконструкция на пречиствателната станция за питейни води.

Целта е да се осигури добро пречистване на водата, ако се наложи да използваме част от т.нар. мъртъв обем на язовир "Студена", обясни регионалният министър Петя Аврамова пред журналисти в МС.

Още по темата

Всяка седмица екипи от две ВиК дружества ще помагат на дружеството в Перник заради множеството аварии по водопреносната мрежа в резултат на водния режим. Около 6 са авариите средно на ден, каза Аврамова.

Днес водата в града е спряна и се подменя кран, за да има надеждно спиране към два квартала на Перник.
Ремонтира се и техническо съоръжение, което затваря водата към промишлеността на града.

Министърът съобщи, че ще бъде финансиран авариен план, предложен от инж. Русев и екип на стойност 340 хил. лв.- за допълнителен приток на вода от статични водоизточници, образувани в карстови пещери в района.

Метерологичната прогноза не дава данни за скорошни валежи, така че ще предприемем всички популярни и непопулярни мерки и действия, за да осигурим вода, която да стигне на Перник до пролетното снеготопене, заяви министърът.

Аврамова увери, че не е източван язовир „Студена“ за ремонт, както се твърди, а дейностите в края на миналата година са били извършени по всички правила.
 

Коментари Напиши коментар

16

Пилат Понтийски

преди 1 година

Въпроси (ако се знаят отговорите):
1. Чия е Стомана Индъстри Аг (името не е баш българско)?
2. Защо "Правителството отпусна …"? Досега винаги "Борисов даде …" Не дава ли вече Борисов парите?
3. Коя по дяволите е тази Аврамова и кой е този Караниколов? Кой до сега за какво е отговарял и имат ли переспектива ресорите им в български условия ?
4. Познава ли някой от тези двамата ( а и другите калинки и клинковци в кабинета и НС) изискванията на ЕС за питейната вода сред членките на съюза /Титаник?

15

Анонимен

преди 1 година

Това е престъпна безотговорност и пълна некадърност на институциите. И потъпкване на обществения интерес в услуга на частни интереси. Вички други обяснения са бла-бла. Перничани трябва да бъдат подкрепени от всички хора, а прокуратурата светкавично да се заеме със случая.

14

някой

преди 1 година

В 21 век без вода "ново незаконн о отклонение за язовира". .Огромни количества вода предвидени за яз. “Студена” са отклонени незаконно след вандалско повреждане на Палакарийския канал и отиват в неизвестна посока. Палакарийският канал отвежда води от водосборния басейн на река Палакария към река Струма, която пък пълни язовир “Студена”.80 сантиметровата бетонна тръба на канала е счупена, пътят на водата е преграден и тя е хваната чрез PVC. Контрол никакъв