Снимка: Pixabay

Правителството отпусна днес на община Перник обещаните около 3 млн. лв. за реконструкция на пречиствателната станция за питейни води.

Целта е да се осигури добро пречистване на водата, ако се наложи да използваме част от т.нар. мъртъв обем на язовир "Студена", обясни регионалният министър Петя Аврамова пред журналисти в МС.

Още по темата

Всяка седмица екипи от две ВиК дружества ще помагат на дружеството в Перник заради множеството аварии по водопреносната мрежа в резултат на водния режим. Около 6 са авариите средно на ден, каза Аврамова.

Днес водата в града е спряна и се подменя кран, за да има надеждно спиране към два квартала на Перник.
Ремонтира се и техническо съоръжение, което затваря водата към промишлеността на града.

Министърът съобщи, че ще бъде финансиран авариен план, предложен от инж. Русев и екип на стойност 340 хил. лв.- за допълнителен приток на вода от статични водоизточници, образувани в карстови пещери в района.

Метерологичната прогноза не дава данни за скорошни валежи, така че ще предприемем всички популярни и непопулярни мерки и действия, за да осигурим вода, която да стигне на Перник до пролетното снеготопене, заяви министърът.

Аврамова увери, че не е източван язовир „Студена“ за ремонт, както се твърди, а дейностите в края на миналата година са били извършени по всички правила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase