Снимка: hram.mil.ru

Шепа пръст от братски гроб на съветски войници в старите варненски гробища ще бъде положена в бъдещия Главен храм на Въоръжените сили на Руската федерация. Това каза днес генералният консул на Русия в крайморския град Владимир Климанов преди официалната церемония по вземането на пръстта. На нея присъстваха представители на посолството на Русия в София, на българските Военноморски сили, на местната власт, ветерани, пише БТА.

Още по темата

През 2020 г. ще бъдат отбелязани 75 години от победата над хитлеро-фашизма и по този повод в Русия ще бъде реализиран проект, наречен "Пътища на паметта", обясни Климанов.

По думите му в град Кубинка, на 50 километра от Москва, се изгражда главният храм на Въоръжените сили на Русия, в който ще бъдат положени контейнери с шепи пръст от тези места, където са ставали битки през Великата отечествена война. Очаква се храмът да бъде готов за Деня на победата - 9 май, допълни дипломатът. Освен контейнери с пръст от различни места в България, в църквата ще бъде занесена и вода от българската акватория на Черно море, тъй като тук са били потопени 5 съветски подводници.

Всяко семейство в Русия е дало жертва през Втората световна война

В Русия почти няма семейство, което не е дало поне една жертва - военна или цивилна, по време на войната, посочи Климанов. Той уточни, че в братския гроб във Варна са положени 45 войници. Трябва да се пази паметта за миналото, защото, когато хората започнат да забравят такива събития като Великата отечествена война, те се повтарят, а ние, руснаците, не искаме това, допълни Климанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase