Снимка: архив, Булфото
fallback

През последните седмици станахме свидетели на серия от инциденти на пътя, а някои от тях завършиха с фатален край. Ще се допълва ли черната статистика на "Пътна полиция" през предстоящия сезон на поледици?

"От Института за пътна безопасност ходим доста често на такива големи катастрофи, за да видим какви са дефицитите на пътна безопасност. На тази база съставяме обемисти доклади, в които описваме какви са проблемите и какво трябва да се промени", каза Емил Марков от Института за пътна безопасност в студиото на "България сутрин".
Oще по темата
Гостът обяви, че има сериозно увеличение на инцидентите с блъснати пешеходци. Той допълни, че основните проблеми в градовете са свързани с липсващи знаци и маркировка, а те са от изключително значение за водачите.

"Трябва да се направи пътна инспекция и да се погледнат светофарите и знаците. Не можем да кажем, че са абсолютно едни и същи проблемите на различните места. Сходни са, но за всяко кръстовище проблемите са различни. На други места имаше проблеми със спирките", добави Марков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи те правят запитвания към АПИ, но оттам постоянно отговаряли, че нямат пари.

"Никъде няма достатъчно пари за магистрали, за пътища, за пътна безопасност, но се измислят различни начини. Можем да използваме личните си ресурси, но някак си липсва желание", настоя Марков.

И отбеляза, че са осъществили Олимпиада по пътна безопасност, която е показала, че децата имат познания, но те са архаични и е необходимо нова програма за обучение.

Емил Марков посъветва хората да слагат светлоотразителни маркери в дрехите си, защото това може да спаси живота им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Радослав

преди 4 години

До 35Нещо си там, мини по пътя Сливо поле - Юпер и тогава ми говори за пътища, защото там въпроса не е как да избегнеш дупка, а в кои кратер да вляза, за да не си попилея МПС-то в следващите 20! България не е само Хемус и Тракия! Има и други пътища за които хората плащат данъци, ама никои не му пука за там защото те не са от София, а от затънтена провинция която Баш Тиквондур не я знае къде е!

35

Ужас

преди 4 години

Масово се дават книжки чрез измами.не се спазват знаците.шофира се бързо ..трябват по-строги правила.не 10-ти клас и камери за глоби.глоби.глоби

34

Най общо

преди 4 години

Казано,липса на дисциплина!Анархия!Това ,правилата са за другите!

fallback