Депутатите на ГЕРБ внесоха промени в Закона за местните данъци и такси, с които предлагат въвеждането на патентен данък за отдаваните под наем апартаменти в Airbnb и Booking. Промяната за патентен данък не е нещо ново, защото и в момента съществува данъчно облагане за категоризираните места, които се отдават под наем,  коментира адв. Емел Бекирова от адвокатско дружество "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Спецификата на патентния данък е, че той е фиксиран. В закона е предвидено, че патентният данък може да варира между 25 и 250 лева, като всяка община определя точния размер", коментира адв. Бекирова.

Тя подчерта, че в момента данъкът в София и Пловдив е 250 лева за стая. В допълнение каза, че във Варна и Бургас има въведени разграничителни критерии чрез допълнително райониране.

"Патентният данък измества задължението за плащане на данък общ доход. Той е приложим само за физически лица и еднолични търговци, ако не са реализирали оборот от 50 хил. лева и не са регистрирани от ДДС".

Цялото интервю можете да гледате ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase