Снимка: архив, Булфото
fallback

2000 лева ще бъде средната заплата в София, но след 4 години. Такива са данните на Института за пазарна икономика, изготвен в рамките на сътрудничество със Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

В момента в столицата средната заплата е малко над 1700 лв. От ИПИ посочват, че има значителни различия, обаче в заплащането между отделните икономически дейности. Няколко водят чувствително - ИКТ, държавното управление и аутсорсингът, а земеделието, хотелите и ресторантите не са достигнали средно брутно месечно възнаграждение от 1000 лева, съобщава "24 часа".

Според прогнозата на ИПИ до края на 2023 г. в ИКТ сектора средната заплата ще стигне 4000 лева, а единствено в туризма ще е под 1000 лева.

Постепенно изчерпване на свободния трудов ресурс в София личи доста ясно от динамиката и състоянието на безработицата, посочват още от института. Към края на 2018 г. броят на безработните е намалял до 13 хиляди, а висшисти без работа почти няма. Изменение имало и във възрастовата структура, като делът на лицата под 44 години без работа намалява.

Прогнозата е, че ако столицата разширява значително заетостта си в близко бъдеще, това няма да е за сметка на настоящите безработни, а чрез привличане на работници от други области или активиране на хора, които в момента са извън работната сила.

За разлика от повечето области на България, където преобладават заетите със средно образование, в София висшистите са мнозинство. Имало ръст на заетостта и при хора с основно и по-ниско образование, което донякъде може да се обясни с изчерпването на квалифицирани кадри и със съживяването на строителството.

Според прогнозата на ИПИ в следващите 4 години ще има значителен ръст на заетите на възраст между 60 и 64 години.

Данните показват и тревожни тенденции:Здравеопазването губело заетост в София през последните години. В търговията имало много работещи - почти 140 хиляди души в края на миналата година. На второ място са информационните и комуникационните технологии. Те заедно с аутсорсинга добавят най-много нови работни места. По-чувствителен ръст имало и при финансови и застрахователни услуги и при операциите с недвижими имоти. Прогнозира се чувствително увеличение на заетите в ИКТ, аутсорсинга и индустрията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

133

Анонимен

преди 4 години

2000 лева средна заплата в София, но... след 4 годиниТате ще ми купи колело, ама друг път...

132

Анонимен

преди 4 години

всички програмисти станах с по 15000 лева заплати...

131

Анонимен

преди 4 години

Кажете си компанията и заплатата, както и позицията. Другото са обши приказки. И аз миже да кажа, че депутатите взимат под масата по милион лева подкупи на месец, но без доказателства, тива е като художествена измислица. Може да е интересни, дори да звучи много вероятно, ама ...

fallback