Снимка: wikipedia
fallback

Уникална операция по вода за транспортиране на последната българска подводница „Слава“ започна тази сутрин във Варна.

Плавателният съд се премества от военноморската база до Белослав, където ще бъде превърнат в музей в специално подготвен за целта терен.

Военноморските сили оказват помощ в изтеглянето по вода за осигуряване на безопасното транспортиране на "Слава“, съобщиха от пресцентъра на ВМС.

Последната българска подводница ще бъде извадена на сушата в имот на завода за стъкло в Белослав, където ще бъде реставрирана и експонирана.

През септември миналата година плавателният съд беше предоставен на частно дружество за срок от 10 години с цел да бъде върнат автентичният му вид и да бъде разглеждан от гражданите.

"Слава“ служи на българския флот от 1985-та година. Последното й плаване е през 2010 година. Година по-късно официално е изведена от състава на ВМС.

Подводницата е с дължина от 76 метра и широчина от 7 метра. Произведена е преди 60 години в Съветския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 4 години

Демек подводница произведена в средата на 50те са ни я продали ''85-а след 30 години служба :D :D :D Бай ви Тошо хич не е крал да знайте :D

50

Пешо

преди 4 години

Хайде! Заем 3-4млрда и да си вземем малко, пак да си имаме. Боко, изчакай да се вдигне суматоха покрай някой случай, я с болница, я с нещо друго и тегли!

49

до 49

преди 4 години

Изключително *** си, невежа и необразован - вкаменелост.

fallback