Снимка: Bulgaria ON AIR

Паркинсонът е заболяване, което всяка година засяга милиони по света и предизвиква затруднен контрол върху движенията на тялото. Състоянието се влошава с прогресиране на болестта. От болница "Свети Наум" започват кампания под надслов "Върни си контрола".

"Все още учените в световен мащаб не са открили основния причинител на заболяването. Най-новата теория е, че едни белтъчни частици може да причинят това заболяване. Факторите на околната среда, които влияят и допринасят за заболяването, са много разнообразни - употребата на пестициди, замърсен въздух, замърсена вода...", коментира в "България сутрин" неврологът от болница "Св. Наум" д-р Елена Чорбаджиева.

Първоначалните симптоми на заболяването могат да бъдат много неспецифични - затруднения при закопчаване на копчета, затруднения при отвъртане и завъртане на нещо, както и при работа с инструменти. Трепереното в спокойно състояние е от основните симптоми на заболяването, стана ясно още от думите ѝ. Сред симптомите са скованост на движенията и забавяне на походката.

"Помагаме на пацентите главно с медикаментозни лечения и двигателна активност. В рамките на кампанията извършваме прегледи на пациенти с паркинсонова болес т и коригираме тераптията. Предлагаме им нови методи за лечение. Има съвременни методи за лечение на късна паркинсонова болест", обясни пред Bulgaria ON AIR д-р Чорбаджиева и посочи три метода:

В тънките черва се поставя трабичка, която подава лекарство под формата на гел и пациентите са подвижни през целия ден. Вторият начин е подкожно приложение на апоморфин. Третият метод е имплантиране на специални електроди в мозъка - дълбока мозъчна стимулация.

Д-р Елена Чорбаджиева призова да сме по-толерантни към болните от паркинсон, защото никой не е застрахован от заболяването. Самата болест обхваща все по-млади хора, а процентът на болните се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase