Африканската чума по свинете (АЧС) намали потреблението на свинско месо у нас в последните месеци с около 30%. Това съобщи за "Монитор" свиневъдът Вихрен Димитров.
По думите му епидемията е станала причина за унищожаването на около 120 000 прасета в индустриалните свинекомплекси. Броят им представлява над една пета от общото им поголовие, което е било преди чумата да се развихри в страната, като това е и една от причините за драстичното поскъпване на свинското месо у нас."Когато избухна чумата, цените на живо тегло се увеличиха от 2,50 лв. за килограм без ДДС за угоени прасета, а сега вече е 3,20 лв. и продължава да върви нагоре. Вече и в Европа няма ниски цени на свинското месо, от където се правят доставки за големите търговски вериги у нас", каза още Димитров.
Килограмът вече струва почти 8-9 лева, и то на едро.
Само през септември цените на свинското са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на месото за последните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи равнищата на едро.
Търговците признават, че за месец цената на свинското е скочила с лев-два.
От свинефермите обясняват високите цени с недостига на свинско след бума на африканската чума.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
48
И.Б.
преди 4 годиниПоскъпването на цената на свинското е единствен шанс за месоядните хора да си променят съзнанието и начина на хранене. Има други видове месо, но по принцип е по-добре да се яде малко месо. Това ще подобри здравето на всеки. Всяко зло за добро.
47
странно
преди 4 годиниАфриканска чума по свинете?В Африка живеят предимно муслимани,те не ядат свинско....Аз обичам да хапвам и офчо,и свинско.
46
Анонимен
преди 4 години.....и в Европа вече било скъпо.........ТОВА НЕ Е ВЯРНО! Цените са същите като миналата година по това време!