Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Неглижирането на дребни кариесни петна често води до сериозни проблеми и загуба на зъби. Как да предотвратим в зародиш проблемите и как съвременните достижения на медицината и науката могат да ни върнат самочувствието и усмивките?

"Статистическите данни за много по-развити от България страни не са много по-различни. Това е една наистина неприятна ситуация, която и в по-развитите общества се среща. Не смятам, че в България няма достъп до орална грижа", коментира стоматологът д-р Иван Десимиров в студиото на "България сутрин".

Според него българите подценяват грижата и здравето на зъбите си.

"Доста често в приятелски разговори и дори с пациенти обичам да им давам едно сравнение - ако имате рана на крака, която не зараства един месец, какво правите? Сигурно ще обиколите половината болници", коментира той. 

По Десимиров хората имат тази нагласа, че загубата на един зъб не е толкова страшно нещо.
 
"Това е една интегрирана система. Дефицитите, в която и да е била област, винаги нарушават цялостната хармония и баланс", каза стоматологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Десимиров е посетил форума "Кост и тъкан", който се провежда в Румъния. На него са присъствали светила в областта на стоматологията. 

"Има голям напредък в нашата професия, но медицината не е всесилна и лекарите не са всемогъщи. Що се касае до регенеративните процедури в устната кухина, има много голям напредък", сподели специалистът.

Той призова хората да са проактивни и да си правят профилактични прегледи, за да се лекуват заболяванията в ранен етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 4 години

До ДовериеНали все искате евтино бре?Евтино и качествено НЯМА!Понякога за съжаление, има и скъпо - некачествено!Пак казвам, за съжаление!

59

Доверие

преди 4 години

По скоро хората нямат доверие в зъболекаря. Добър зъболекар се намира изключително трудно. Масово работят с нискокачествени материали и после пломбите падат и става по-лошо.

58

Анонимен

преди 4 години

Как да си оправяме зъбите? с какви пари? В софия обикновена бяла пломба се таксува по 80 лева. Опазил господ да лекуваш зъб отидоха 200 и повече лева. В София зъболекарите са хиени, те категорично не са медици. В провинцията една пломба е 35 лева и т.н.

fallback