Снимка: БТА, архив

Перник остава на воден режим до март, ако няма обилни валежи през зимата. Това съобщи кметът на града Станислав Владимиров.

Той получи уверение от главния прокурор Сотир Цацаров, че държавното обвинение започва спешна проверка в местното ВиК дружество.

Още по темата
Според кмета редица обстоятелства в годините са били подценявани, като най-важно от тях било това, че притокът в местния язовир е бил много по-малък, отколкото оттокът.

Водата, която се подава към перничани от пречиствателната станция за питейни води, е безопасна и чиста, съобщи на БТА началникът на станцията Даниела Костадинова. По думите й тя се контролира непрекъснато както в лабораторията, така и посредством онлайн прибори.

Влошаване на качеството на водата се появява при честите аварии по водопроводната мрежа, които при режимно водоподаване се увеличават драстично, обясни Костадинова.

По думите й при наличие на скрити аварии при спирането и последващо пускане се засмуква кал през пробива на тръбата и оттам за известен период, но не непрекъснато, е възможно при потребителите да тече мътна вода.

До техническите ръководители на райони са изпратени инструкции за дезинфекция и промиване на водопровода след всяка авария, също и да се предотвратява обратното засмукване на вода.

Чрез контролен мониторинг, независимо от водоснабдителното дружество, органите на Държавен здравен контрол инспектират съответствието на подаваната към потребителите питейна вода, допълни Костадинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase