Снимка: архив, Reuters
fallback

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е една от идеите за справяне на проблема с фалшивите болнични. Тя ще бъде обсъдена от социалните партньори в Тристранния съвет, съобщи социалният министър Бисер Петков по БНТ.

Сред предложенията за решаване на проблема с фалшивите болнични е и личният лекар да има право да ни дава по-малко дни болнични.

Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. "Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказаха подкрепа до 7 дни", обясни Петков.

Oще по темата

Приходната агенция събира вноските за болнични, издаването им се контролира от здравните инспекции, а НОИ ги плаща. Това прави контролът неефективен, твърди председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

"Ако НОИ, който плаща през всичките тези години болничните листи, има възможности за контрол, нещата може да се развият в друга посока", категоричен е той.

Според министър Петков НОИ и сега осъществява контрол върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да обжалват тези болнични листове. "Явно трябва по-добре да се координират контролните механизми, така че да бъдат по-ефективни", смята той.

Според омбудсмана Диана Ковачева трябва да има и механизъм, чрез който да се контролира спазва ли се режимът предписан в болничния лист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 26:Tи си един глупав, но претенциозен *** дето за нищо не става..

24

Анорак

преди 4 години

Някой правил ли е анкета /проверка/. какъв процент от работодателите коректно изплащат трите дни от болничния.дали ни ги пропущат понякога,

23

Анонимен

преди 4 години

Работодателите не плащат справедливи заплати, имат огромни печалби, много са нагли тия работодатели с ромски манталитет. ХОРА НЕ ЗАПОЧНЕМ ЛИ ДА СТАЧКУВАМЕ МАСОВО, НИКОГА ЗАПЛАТИТЕ У НАС НЯМА ДА МРЪДНАТ, НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО. ТИЯ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ГРАБЯТ ОТ ДЖОБОВЕТЕ НИ. ИМАТ СИ МАРИОНЕТНО ПРАВИТЕЛСТВО ТИЯ ОЛИГАРСИ

fallback