Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очертава се почти двойно увеличаване на такса смет от 2020 г. "От 57 лева на тон в момента таксата ще се увеличи до 95 лева от следващата година. Националното сдружение на общините се опитва да договори по-плавен преход", заяви Гинка Чавдарова, бивш изп. директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Пред Bloomberg TV Bulgaria тя обясни, че един от големите източници на напрежение за общинските бюджети през 2020 г. е таксата за битови отпадъци.

Според нея трудните елементи в общинските бюджети за следващата година ще бъдат в няколко направления.

"Това са решаващият етап на приключване на европейските проекти, които са многобройни в общините, надпреварата с времето по тяхната работа, осигуряването на необходимото финансиране за проектите", обясни тя.

Все още е слабо ползвано междуобщинското сътрудничество и обединяване на общ регионален принцип за решаване на по-големи проблеми. Съвместните услуги и общите проекти са ефективният и европейският модел за развитие.

Чавдарова допълни, че значението на малкия и средния бизнес в малките общини е много важно.

"Малкият и средният бизнес дават надежда на общините за икономическо развитие. Поради това се нуждаем от реалистична национална програма, която да дава ниша на общините да се развиват и надграждат", каза още тя.

Според нея е важно обществото да акумулира ресурс и да подпомага финансово общините в по-затруднено положение.

Целият разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase