Снимка: Община Стара Загора

След близо три десетилетия първият извънстоличен литературен музей отваря врати в Стара Загора, информират от пресцентъра на общината.

Жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с богато литературно наследство на града, известен още и като град на поетите.

Над 700 000 лв. е инвестирала Общината в преустройството на помещенията, намиращи се в сутеренния етаж на останалия недовършен след 10 ноември 1989 г. Партиен дом в центъра на града.

Музей "Литературна Стара Загора" е създаден през далечната 1961 г. с решение на тогавашния Градски общински съвет. След реституцията на сградата, където се намираше, години наред той съхраняваше безценното си богатство в кашони в помещение под наем.

Над 80 000 са фондовите единици, които се пазят в музей "Литературна Стара Загора", те са старателно описани от дългогодишният уредник Иван Матев. Сред тях са ръкописи, писма, архивни документи, лични вещи, пишещите машини на поетите Иван Хаджихристов и Иван Мирчев, оригиналната посмъртна маска на Кирил Христов, направена от Андрей Николов.

Тук са събрани и над сто картини, сред майсторите на четката са Димитър Гюдженов, Петър Морозов, Борис Денев, Александър Божинов, Борис Митов, Елисавета Консулова- Вазова. Някои от тях са на старозагорски художници, а други са били притежания на старозагорски поети или писатели. Всички са дарени от потомците на авторите.

В бронираните витрини са подредени и ръкописите на фантастичните романи в българската литература - "О Корс" и " Теут се бунтува" на старозагореца Георги Илиев.

Новата експозиция е създадена от старозагорските художници - братята Михаил и Димо Косеви, тя е върху площ от 640 км. м. Те са определили акцент върху 18 автори, родени в Стара Загора и сред тях са Кирил Христов, Гео Милев, Петър Иванов и Веселин Ханчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase