Снимка: BBC
fallback

В гората близо до Дюнкерк се намира лагер пълен с бежанци. Тук се редиш за опашка за всичко – храна, вода, дрехи, докато чакаш да дойде камион, който да те откара във Великобритания.

В тази „чакалня на открито“, мигранти от Ирак, Иран и Афганистан са опънали тенти край дърветата. Техният брой е около 500. Новините за 39-те жертви в ремаркето на ТИР е достигнала до тях.

„Много е тежко. Сега всички се страхуваме да влезем в камион“, казва Сербез пред BBC. Той пристига в лагера от Ирак преди седмица. С него е и жена му, която е бременна в осмия месец.

На пристанищата охраната е засилена, за това нелегалният превоз с камиони е единствената надежда на тези хора да стигнат до Великобритания. „Ала не знаеш с какво се захващаш“, допълва Сербез.

„Ако кажат „Влезте в този камион!“, трябва да го направиш. Нямаш избор. Те могат да направят всичко. Когато имаш работа с тях, трябва да им се подчиняваш и каквото ти кажат – трябва да го сториш“, казва Сербез.

Една от жените в лагера пристига на мястото също с камион. Тя разказва как заедно с другите жени започнали да се затрудняват да дишат. Когато започнали да блъскат по стените на контейнера и да викат за помощ, шофьорът просто ги напсувал. За това се обадили на полицията, които проследили GPS-а на телефоните им и ги спасили.

Кюрдът Тайш се опитвал няколко пъти да прекоси Канала в хладилно ремарке. Всеки път обаче го хващали на границата.

„Понякога се радваме, че ни спасяват живота. Понякога сме тъжни, тъй като не ни пускат във Великобритания“, казва той. Въпреки новината за 39 трупа, мъжът е категоричен, че няма да се откаже да се опитва да влезе в Англия.

„Ние сме между смъртта и... смъртта. Ако се върнем обратно – умираме. Ако тръгнем към Великобритания, може би умираме също. 39 души умряха в този камион, но хиляди измират в страната ми. Според мен, това е добра смърт. По-добра от тази в страната ми“, допълва Тайш.

Въпреки че както на пристанището в Дюнкерк, така и в Кале, охраната е засилена, те са привлекателни както за мигрантите, така и за трафикантите на хора, тъй като са близо до Великобритания. „Ако ще прекосяваш Канала в ремаркето на камион, по-добре да ти отнеме три, а не седем часа“, казва един от бежанците.

Тази игра на живот и смърт струва на мигрантите близо 10 хил. евро. За да са сигурни, че ще получат пари, трафикантите блокират пътя до всички паркинги на тирове, за да не се опита някой да се качи на собствена глава.

„Има смърт в морето и смърт в камионите. Честно, не знаем по кой път да поемем“, казва Сербез.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

AfD Германия

преди 4 години

Недоволството от политиката на Меркел, както и страха от ЗАГУБВАНЕ НА ИДЕНТИЧНОСТТА расте с всеки изминат ден в Германия. Утре са изборите в провинция Тюрингия. Прогнозите за Алтернатива за Германия са 26%. АзГ е единствената разумна АЛТЕРНАТИВА в ЛУДНИЦАТА ГЕРМАНИЯ !

35

Анонимен

преди 4 години

През Първата и Втората световни войни хората от европейските държави не са бягали към Африка и Арабския полуостров на издръжка на арабски и африкански държави.Бориха се за живота си и за страните си.Изградиха ги от пепелищата.Тези които нахлуват в Европа искат да живеят като търтеи,затова обратно от къдета са дошли и да се справят със съдбата си и с политиците си.Хората от европейските държави с нищо не сме им длъжни.Тук са натрапници.

34

Анонимен

преди 4 години

Ние ще му помогнем с избора на този.Като не знае накъде да хване, да се връща пак в пещерата си.

fallback