Снимка: Булфото архив
fallback

Увеличават се опитите за незаконна сеч преди началото на зимния отоплителен сезон, съобщиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/.

Oще по темата

Само за изминалата седмица горските надзиратели на територията на поделенията на предприятието са съставили тринайсет акта за незаконна сеч и транспортиране на дървесина без контролна горска марка и превозен билет. Задържани са над десет пространствени куб. метра дърва за огрев и едно моторно превозно средство. За да се пресекат нарушенията служителите на предприятието са засилили контрола в горските територии, посочват от пресцентъра.

Тази година цената на широколистните дърва за огрев е между 40 и 60 лева за пространствен куб. метър, а цената при иглолистните е от 22 до 31 лева при закупуване директно от временен горски склад, съобщават още от ЮЗДП. По-висока е цената единствено в Благоевград, където в централния склад на горското стопанство дървата се предлагат нарязани и нацепени.

И тази година жителите на малки населени места имат възможност сами да добият дърва, ако са включени в изготвените от кметовете списъци, посочват от предприятието. По този начин цената е значително по-ниска, като куб. метър иглолистни е между 7 и 10 лева, а широколистните от 15 до 22 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

анонимен

преди 4 години

отнемат джипове и незаконни дърва. значи джиповете са законни а дървата са незаконни.и като отнемат дървата какво ще ги правят - сещам се ще ги унищожат т.е. изгорят .....дааааа .............

7

odpo

преди 4 години

10к.м. дърва са задържали на един камион... на ден НЕЗАКОННАТА сеч в България се равнява на стотици камиони, и това е обществена тайна... КОЙ ЛИ ВИ ВЯРВА ВЕЧЕ, НЕ ЗНАМ...

6

Анонимен

преди 4 години

Ако ми отнемат джипа,ще му отнема на горския главата.

fallback