Снимка: Pixabay
fallback

Четириметров стоманен кръст беше издигнат над еленското село Марян, съобщиха от пресцентъра на общината.

Християнският символ е дарение от жители на селото, които по този начин искат да припомнят как преди 180 години е била осветена църквата в балканското село, изградена с помощи и доброволен труд от местни хора.

Дарението е направено в навечерието на традиционния събор в селото през месец август. Идеята за религиозния монумент възниква спонтанно, е разказал Андон Мъндев, който с брат си Иван са от пряко ангажираните участници, пише БТА.

В инициативата са се включили и младежите от селото. Кръстът е изработен в Сливен, боядисан е в златисто, да отразява слънчевите лъчи през деня, а през тъмните часове монументът е осветен.

Освещаването на кръста е започнало в Марянския манастир от местните свещеници Александър и Тодор, до мястото, където е поставен е изнесен на ръце под звуците на песента за капитан Петко войвода.

Игуменката на манастира сестра Анастасия е предоставила стара плоча от светата обител, която е била положена в основата на християнския символ.

Младежите от селото са решили да издигнат до него пилон, на който да се развява националния трибагреник, да поставят и беседка. Те се надяват мястото да стане предпочитано за жителите и гостите на Марян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

шопендар

преди 4 години

и от какво ще ги пази,от крадците ли,от бирниците ли,или от алчни политици.

10

Анонимен

преди 4 години

Тоя кръст освен като гръмоотвод, като друга защита не действа. Но докато има балами, ще има и тарикати, неплащащи данъци, разхождащи се с ролекси и лимузини. А на миряните ще им минава живота без да смеят да гъкнат, от страх, че ще бъдат наказани. Ментални роби.

9

До Ристу

преди 4 години

Богохулниците си плащат! Винаги!

fallback