Снимка: архив "Булфото"
fallback

В Сливенско се запазва големият интерес към неквалифицирани работници - общи работници, носачи, куриери и др. Това съобщиха от областната администрация, където са били представени резултатите от проучване за потребностите на работодателите от работна сила. В проучването, провело се от началото на август до 20 септември от Агенцията по заетостта, са участвали 102-ма работодатели от областта, пише БТА.

Oще по темата

Общо 70.2 процента от анкетираните са заявили, че срещат затруднения при намирането на работна сила. Работодателите са посочили, че през следващите 12 месеца фирмите имат намерение да наемат специалисти с квалификация по професиите "електротехник", "социален асистент", "работник в хранително-вкусовата промишленост", "сервитьор-барман", както и специалисти с професии, изискващи правоспособност: учители, педагогически специалисти, шофьори, мотокаристи, електро- и строителни инженери. През следващите 3 - 5 години ще се търсят висшисти със специалност по електротехника, електроника и автоматика и др.

Представители на работодателските организации са споделили, че въпреки осигуряваното дуално обучение в професионалните гимназии, завършващите не проявявали интерес към предлаганите им работни места по придобитата специалност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Сливен

преди 4 години

Сливен/инженер/730лв

18

Хуйзел

преди 4 години

Я всеки читател да си напише... град/професия/нето. Дайте малко статистика да направим.София/Архитект/2900

17

морко

преди 4 години

В цялата държава положението е същото.Погледнете по морето какво става. Освен липса на кадри, от тази година има и липса на туристи, по точно спад с около 20% според различни източници. 300 ЕВРО МРЗ от догодина....смях голям. 12 години членство в ЕС и МРЗ колкото един седмичен надник в която и да е европейска държава. / без бившите соц. държави/ Това за неквалифициран труд. Мога да ви дам и точни примери, но няма смисъл. Е, какви работници искате да имате?

fallback