Тази сутрин се очаква да започнат нормално учебните занятия в училищата в Сливен, Ямбол и Карнобат, които вчера бяха обхванати от масова паника. В няколко от ромските махали в трите града се появиха слухове, че от социалните служби ще вземат насила деца им.

Две сливенски училища, в които учат децата от квартал "Надежда", бяха опразнени за минути. Масово родителите се втурнаха в училищните дворове и отведоха децата си от класните стаи.

Слухът бил, че служители на "Закрила на детето" ще отведат децата, които не са припознати от бащите си. Майките от квартала твърдят, че са получили такава информация по телефона, но обажданията били анонимни.

Масова истерия обхвана и родителите на ученици от ромски произход в Карнобат и Ямбол.

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергаха разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че "децата им ще бъдат отнети".

Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите "Социално подпомагане" и отделите „Закрила на детето“ не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника.

Припомняме, че предприемането на временна мярка за закрила "настаняване на дете извън семейството" се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето. В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип.

Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите - местните дирекции "Социално подпомагане" и отделите "Закрила на детето", училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР.

Коментари Напиши коментар

16

Бай Иван

преди 2 години

Естествено, нали има безплатно ядене и социалните трябва да вървят ;) !!!

15

Анонимен

преди 2 години

На времето си правихме майтап като пускахме слух че има банани в местния плодзеленчук! Бабугерите хукваха с по три мрежи!

14

Владислав

преди 2 години

КОНКРЕТНО:Случаят е от дни и се развива в село Балша, Софийско. Три деца са взети две малки са взети от дома им от ръцете на майката. Третото дете Цветелина е било на училище и е взето оттам по думите на родителите и свидетели.Също по техните думи децата са взети по анонимен сигнал.